Oltenii pot cumpăra și pot transporta porci și carne de porc dintr-o localitate în alta. VEZI în ce condiții

1592

Focarele de pestă porcină confirmate la nivelul județului Olt nu restricționează cumpărarea sau transportul suinelor și cărnii. Însă acestea se pot face doar cu respectarea unor proceduri, altfel riscăm să nu ajungem la locuința din oraș sau altă localitate cu carnea de la porcul sacrificat de părinți sau bunici la țară.

După confirmarea focarelor de pestă porcină la Rusănești, Cilieni și Dăneasa, oltenii nu știu cum trebuie să procedeze în cazul în care trebuie să cumpere porci de Crăciun sau transporta carnea de la o gospodărie la alta. Directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea, a explicat astăzi în ce condiții nu riscăm să ne fie confiscat de poliție animalul sau carnea pe care le transportăm în această perioadă: doar cu avizul medicului veterinar sau cu bonul de cumpărături.

„De exemplu, la acest moment, un sătean din Dăneasa poate să transporte carnea de porc din localitate la Slatina. Acesta merge la medicul veterinar pentru examinare trichineloscopică, se întocmeşte formularul F3 de mişcare prin care i se atestă dreptul de proprietate şi se scade din Baza Naţională de Date, la rubrica Evenimente. Atâta timp cât este sub control sanitar veterinar, poate să fie transportată. Şi de la Izbiceni se pot cumpăra porci vii, pot fi transportaţi, tot cu avizul medicului. Medicul veterinar din localitate vine cu o cerere către DSVSA Olt pentru a obţine avizul de transfer al animalului de la Izbiceni la Slatina, cu toate actele aferente şi modificarea, operarea în baza de date a noului proprietar. DSVSA Olt dă acordul. La Rusăneşti nu intră şi nici nu iese vreun animal. Cu formularul F3, carnea de porc poate fi transportată şi în alte judeţe”, a explicat Bolborea.