Pentru a ajuta tinerii din „Generația Invizibilă” să se integreze în câmpul muncii, la nivel național se derulează proiectul „INTESPO – înregistrarea Tinerilor în Evidențele Serviciului Public de Ocupare“. Pentru echipa de implementare, sunt recrutați de către Ministerul Educației 95 de consilieri școlari din fiecare județ, printre care și Oltul.
Tinerii NEETs, supranumiți și “Generații invizibilă ”, au devenit vizibili pentru guvernanți. Ei fac parte din categoria de vârstă cuprinsă între 15 şi 24 de ani care nu urmează nicio formă de învăţământ şi nici nu au un loc de muncă. Ei sunt viitorul şi trebuie trataţi ca o prioritate, iar pentru integrarea lor în câmpul muncii se derulează proiectul „INTESPO – înregistrarea Tinerilor în Evidențele Serviciului Public de Ocupare“. INTESPO îşi propune identificarea a cel puţin 200.000 de tineri NEET din care 160.000 vor fi înregistraţi în baza de date a Serviciului Public de Ocupare. Ulterior, aceştia vor beneficia de informare şi consiliere profesională, incluzând obligatoriu şi profilarea, ca parte componentă a acestei activităţi, fiind astfel pregătiţi pentru angajare. Proiectul se ridică la 47 de milioane de euro, fonduri europene și se va derula până în septembrie 2021.
Pentru echipa de implementare, sunt recrutați în această perioadă 95 de consilieri școlari- 11 București și câte 2 pe fiecare județ. Candidații cu studii superioare în domeniul socio-uman, administrativ sau juridic și vechime în muncă de minimum 2 ani se pot înscrie direct la Registratura Ministerului Educației până la data de 1 noiembrie. Selecția constă în 2 etape: verificarea eligibilității dosarelor și elaborarea unui eseu care să reflecte viziunea unei activități de consiliere școlară pentru publicul NEETs, părinți, rude sau persoane cafe pot influența evoluția tinerilor, măsuri active și/sau alte servicii precum și îndrumare spre programul național „A doua șansă”. Pe 21 noiembrie vor fi afișate rezultatele finale.