Primarul Balșului, în fruntea a peste 40 de primari de orașe din România, la schimb de experiență cu edili din Republica Moldova

832
foto: AOR

Peste 100 de primari din Republica Moldova și România s-au întâlnit zilele acestea pentru aprofundarea relațiilor de cooperare între primăriile de pe ambele maluri ale Prutului. Delegația română, formată din peste 40 de edili, a fost condusă de primarul Balșului, Mădălin Teodosescu, președinte al Asociației Orașelor din România.

În urmă cu 13 ani, primarii orașelor din România învățau cum să facă administrație performantă de la omologi din Germania și Austria. Acum, le împărtășesc rețetele lor de succes omologilor din Republica Moldova. Peste 40 de primari din România s-au reunit la Edineț cu colegii lor din Republica Moldova, întrevederea moldo-română urmărind stabilirea și aprofundarea relațiilor de cooperare între primăriile de pe ambele maluri ale Prutului.

Finanțată de Asociația Orașelor din România, prezidată de primarul Balșului- Mădălin Teodosescu, și de Congresul Autorităților Locale din Moldova, aceasta este prima întâlnire de un asemenea nivel organizată în Republica Moldova cu reprezentanți ai autorităților locale de pe o parte și de alta a Prutului.

Pe 25  septembrie, a avut loc la Chilinău Conferința Internațională „Dezvoltarea Locală Integrată și Creșterea Economică”, la care aleșii locali din Republica Moldova și România au prezentat programe și proiecte implementate cu succes în comunitățile locale, dar au pus în discuție și impedimentele în procesul de atragere a proiectelor de infrastructură, a fondurilor străine. „Suntem aici pentru a vă împărtăși din experiența noastră și pentru a învăța, la rândul nostru, din problemele dvs. În 2005 mergeam în Germania, Austria pentru a înțelege care este drumul spre o administrare publică locală performantă. Acum venim cu experiența noastră pentru colegii din Republica Moldova. Nu este ușor să implementezi un proiect, fiind controlat pentru fiecare leu cheltuit, nu este ușor să lucrezi cu oamenii pe care nu poți să-i motivezi financiar, sau cu consultanți interesați doar să-și ia banii. Totuși, satisfacția pe care o ai la finalul proiectului, când simți că cetățenii apreciază ceea ce ai făcut, nu se poate compara cu nicio altă răsplată. Vrem să vă fim alături cu expertiza și cunoștințele noastre, să vă sprijinim în parcursul dezvoltării locale și regionale”, a spus Teodosescu.

Potrivit unui comunicat AOR, ambasadorul României în Republica Moldova Daniel Ioniță a declarat că evenimentul este unul extrem de util, deoarece se pune accentul pe necesitatea creșterii economice, deschiderii către business, IMM-uri, iar acestea, în orice societate sănătoasă, reprezintă o coloană vertebrală a unei țări. Virgil Alin Chirilă, secretar de Stat la ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice din România, a specificat faptul că la ministerul pe care îl reprezintă au fost înregistrate până acum 559 de avize de înfrățiri între comunități din Republica Moldova și România, 257 dintre ele fiind finalizate.