Senatorii de Olt Diaconescu și Mirea susțin acciza pentru sucurile cu zahăr

77

Doi senatori de Olt se numără printre inițiatorii unui proiect legislativ privind modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal şi a Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Proiectul prevede taxarea adaosului de zahăr din băuturile răcoritoare, argumentele principale ale măsurii fiscale ținând de sănătatea populației, România fiind pe locul 1 în statistica bolnavilor de diabet și pe locul 2 la mortalitatea cauzată de bolile cardio-vasculare.

Mai mulți parlamentari au inițiat, la Senat, un proiect de lege care propune introducerea unei accize pe fiecare hectolitru de produs în cazul băuturilor răcoritoare cu un conţinut ridicat de zahăr (zaharuri libere). Printre ei, și senatorii de Olt Renică Diaconescu și Siminica Mirea. Propunerea este motivată de faptul că există o legătură directă între consumul de băuturi îndulcite și incidența supragreutății/obezității și a riscului de a dezvolta diabet zaharat, boli cardiovasculare și boli neoplazice. În expunerea de motive a proiectului se mai arată că, în medie, conținutul de zahăr al unui singur pahar de băutură nealcoolică îndulcită (aditivată cu zaharuri) este de 40 grame de zahăr, echivalentul a 10 lingurițe de zahăr cristalin.

Potrivit proiectului, taxarea se va face pe 3 niveluri, în funcţie de concentraţia de zahăr:

  • acciza nu va fi perceputăpentru băuturile răcoritoare cu un conţinut mai mic de 5 g de zaharuri libere/100 ml de băutură răcoritoare;
  • acciza va fi de 70 lei/hectolitrude produs pentru băuturile răcoritoare cu un conţinut de zaharuri libere cuprins între 5 şi 8 g/100 ml produs;
  • acciza va fi de 100 lei/hectolitrude produs pentru băuturile răcoritoare cu un conţinut de zaharuri libere de peste 8 g/100 ml produs.

De asemenea, firmele care produc, importă sau achiziţionează intracomunitar băuturi răcoritoare cu un conţinut ridicat de zaharuri libere vor fi taxate cu: 56 lei/ hectolitru produs, pentru băuturile răcoritoare cu un conţinut de zaharuri libere cuprins între 5-8 g/ 100 ml produs; 80 lei/ hectolitru produs, pentru băuturile răcoritoare cu un conţinut de zaharuri libere de peste 8 g /100 ml produs.

Și societățile care fac publicitate acestor produse ar urma să plătească o cotă de 12% din valoarea acestor încasări, după deducerea taxei pe valoare adăugată.

O astfel de taxă a fost introdusă, în ultimii ani, în Marea Britanie, Franța, Norvegia, Irlanda,  Ungaria și Africa de Sud. Impactul bugetar este estimat la peste 1400 milioane lei, sume care vor fi folosite pentru finanţarea Acţiunilor Prioritate din cadrul Sistemului Naţional Integrat al Marilor Urgenţe şi finanţarea Programului Naţional de Diabet.

Propunerea a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în mai, până acum primind aviz favorabil d ela Consiliul Economic și Social și Consiliul Legislativ.