Maeștri și ucenici olteni promovează țestul, olăritul și alte meșteșuguri, în tabăra meșterilor cu mâini de aur

138

Astăzi se dă startul celei de-a XVI-a ediții a Teberei de meșteșuguri „Maestru și ucenic“, o activitate prin care mai multe instituții încearcă să promoveze meșteșugurile oltenești, ajutându-i pe meșteri să transmită mai departe secretul realizării, dar și să le creeze piață de desfacere pentru obiectele lucrate. Cu demonstrații, ateliere deschise, întâlniri cu specialiști și comericanți sau excursii de documentare, tabăra se va desfășura în județul Olt până pe 12 iulie.

“Meșteri cu mâini de aur din Olt și Romanați” este titlul generic al Taberei de meșteșuguri „Maestru și ucenic“ de anul acesta, a 16-a, organizată în perioada 5- 12 iulie de către Consiliul Județean prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt și Școala Populară de Arte și Meserii Slatina în parteneriat cu primăriile localităților Corabia, Ianca, Vădăstrița, Vădastra, Izbiceni și Giuvărăști.

“Tabăraîşi propune să valorifice patrimoniul imaterial al judeţului Olt și să evidenţieze zestrea culturală, meşteşugărească şi turistică a Oltului, să ajute la dezvoltarea unor abilități de comunicare, de promovare și de interpretare a meșteșugurilor practicate la nivelul județului. Tabăra va facilita întâlnirea meșterilor și ucenicilor acestora cu specialişti etnografi, cu manageri culturali şi cu reprezentanţi ai unor societăţi specializate pe comercializarea produselor de artizanat în vederea găsirii unor soluții viabile pentru ca meșteșugurile să poată continua prin ucenicii pe care, fiecare meșter, la rândul său, este dator să îi instruiască și să le insufle dragostea pentru meșteșugul ales.”, declară Valeru Ciurea, consultant CJCPCT Olt.

Programul Taberei este următorul:

  • Vineri 6 iulie, ora 9,30 va avea loc deschiderea oficială a Taberei în cadrul unei întâlniri cu oficialitățile locale și județene la Corabia. Va urma vizitarea orașului Corabia, a Cetății Sucidava (Celei) și a stațiilor de pompare apă pentru irigații de la C Zero – Ianca.
  • Sâmbătă 7 iulie, vor fi vizitate atelierele meșterilor populari din Vădastra, Dumitru Liceanu (cojocar, Tezaur Uman Viu) și Ionel Cococi, ceramist. Vor avea loc demonstrații, ateliere deschise în care fiecare elev-ucenic va încerca să realizeze obiecte din specificul fiecărui meșter popular.
  • Duminică dimineața, în 8 iulie, va avea loc o sesiune de comunicări ştiinţifice,  proiecţii de filme documentare, prezentare site-uri ale partenerilor de proiect în cadrul unei mase rotunde cu tema: „Metode şi tehnici moderne de promovare şi vânzare a creațiilor populare și a produselor de artizanat“.
  • Luni, 9 iulie, va avea loc o deplasare în localitatea Vădăstrița pentru realizarea de țeste pentru copt pâinea cu persoane care cunosc tehnica arhaică.
  • Marți, 10 iulie, va fi efectuată o excursie de documentare în zona legumicolă Giuvărăști și Izbiceni, în cadrul căreia va avea loc o demonstrație practică „Cum se prepară bulionul de roșii“ și un schimb de experiență cu copii și elevi din Izbiceni și Giuvărăști.
  • Miercuri, 11 iulie, este o zi destinată prezentării locurilor cu destinație cultural-turistică la nivelul județului Olt prin intermediul materialelor de promovare realizate de Consiliul Județean Olt, prin filme documentare sau/și de prezentare realizate de orice alte entități culturale sau economice cu activitate în domeniul turismului etc;
  • Joi, 12 iulie 2018 vor fi trase concluzii asupra desfășurării activităților Taberei și va avea loc festivitatea de închidere a celei de-a XVI-a ediții a Taberei de meșteșuguri.