Festivalul –concurs “Cântecele Dunării”, cu mari premii pentru artiști și  invitați din afara granițelor

103

Două zile de cântec și voie bună, în care folclorul este la rang de cinste, iar viitorii mari artiști ai României descoperiți și promovați, vor fi organizate la Ianca, sat Potelu. Concurenții sunt așteptați să se înscrie până pe 7 iunie.

Considerat unul dintre cele mai importante rampe de lansare ale soliştilor tineri și dotat și cu premii în bani destul de consistente, Festivalul “Cântecele Dunării” organizat la Ianca îşi deschide pentru a 18-a oară porţile folclorului. Pe 9 și 10 iunie, Potelu va fi în sărbătoare, fiind așteptați să se înscrie concurenți din toată țara, iar pe scenă evoluând ca invitați artiști din Bulgaria și Serbia.

Tinerele voci ale folclorului autentic românesc, cu vârste cuprinsde între 15 și 25 de ani, se pot înscrie până pe 7 iunie. Festivalul nu se rezumă doar la concursul de interpretare, ci a îmbinat de-a lungul celor 17 ediții spectacolele de folclor, experimentul asupra modului în care se valorifică folclorul în spectacol cu cercetarea științifică.

Concurenţii vor fi acompaniaţi de Orchestra “Doina Oltului”, iar premiile vor fi substanţiale. Tinerii artişti vor urca pe scenă numai îmbrăcaţi în costume populare autentice, condiţia fiind să interpreteze două piese specifice zonei folclorice din care provin. Piesele vor fi alese de către interpreţi, recomandarea organizatorilor fiind ca una să fie doină sau baladă.
Concurenţii care vor demonstra că sunt apţi să reprezinte folclorul oltenesc cu cinste şi să ducă mai departe această zestre vor fi răsplătiţi şi cu premii în bani. Marele premiu acordat de CJCPCT Olt va fi în valoare de 1500 de lei, premiul I- 1200 lei, premiul II- 1000 lei, premiul III- 800 lei. Ansamblul Doina Oltului va acorda un Premiu Special în valoare de 1000 lei, Consiliul Local Ianca va acorda un Premiu Special de 500 de lei, Premiul Popularității, acordat de CJCPCT Olt- 500 lei, Premiul Tinereţii va fi de 400 de lei, Muzeul Judeţean Olt va acorda un premiu de 400 de lei, tot Muzeul Județean Olt va acorda un Premiu de Autenticitate- 500 lei, la care se adaugă două menţiuni, în valoare de câte 300 de lei.