Atelier viu de creație, tradiții, muzică și dans la „Pomul Vieții” Balș

756

Devenit o tradiție în orașul de pe Olteț și așteptat cu nerăbdare de către locuitorii urbei, dar și de către cei ai comunelor învecinate de pe toată Valea Oltețului și nu numai, „Pomul Vieții” înflorește la Balș pentru a 25-a oară. Orașul lui Petre Pandrea va fi în mare sărbătoare, iar acțiunile culturale organizate vor fi diverse.

Cu renumiți meșteri populari ai Oltului, port popular autentic, cântece și dansuri, Festivalul Etnofolcloric „Pomul Vieții” va fi organizat la Balș în această săptămână. 17 mai este zi de triplă sărbătoare în orașul oltenesc: cea de-a XXV-a ediție a festivalului ce va aduna câteva mii de persoane, Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor.

Sute de păstrători ai tradițiilor vor participa la festivalul anual, pe parcursul întregii zile. Festivalul va fi deschis cu Târgul meșterilor populari, eveniment la care vor lua parte 35 de meșteri din Olt și Horezu ce vor prezenta obiecte tradiționale (olărit, împletituri, încondeiat ouă, cioplit în lemn, hand made, etc.), la loc de frunte fiind vestita ceramică de Oboga. Ca o noutate, în acest an va fi organizat un atelier viu, meșterii făcând demonstrații practice pentru cei care le vor vizita standurile, arătându-le cum sunt executate obiectele tradiționale, iar cei care doresc au și posibilitatea de a deveni ucenici încercând, sub îndrumarea specialiștilor, să realizeze un obiect. Deschiderea oficială a târgului va fi făcută la ora 9.30 de către autoritățile locale și cele de cultură județene.

Biblioteca orășenească va găzdui o sesiune de comunicări, la ora 11.30, cele mai așteptate momente ale zilei fiind organizate după-amiaza: parada portului popular și spectacolele folclorice.

Cum 17 mai este și Ziua Eroilor, la ora 12.00, la Monumentul Eroilor, va fi desfășurată o manifestare dedicată celor care s-au jertfit pentru țară, alături de un Te Deum și depunerea de jerbe de flori fiind organizat și un program artistic special. Manifestarea se va încheia cu o paradă a portului popular, sute de copii defilând îmbrăcați în costume autentice până pe platoul Casei de Cultură, unde va începe programul artistic ce va dura până târziu în noapte.

Vor evolua pe scenă numeroase ansambluri și grupuri vocale de soliști și dansatori: Pârșcoveni, Șopârlița, Morunglav, Pomul Vieții Balș, Traian, Osica de Jos, Cezieni, Corul din Drăgănești, Băbeni- Vâlcea, Dobrun, Orchestra Școlii Populare de Arte Slatina și Grupul Vocal Mlădițele Oltului, pregătit de solista profesionistă a Ansamblului Doina Oltului, stabilită la Balș- Victorița Cică.

Vor cânta, o parte la Monumentul Eroilor, o parte seara în încheierea festivalului, soliștii vocali: Emilia Ogea, Alexia Rotaru, Andra Racoviceanu, Simona Marin, Amelia Olteanu, Mădălina Coman, Vasia Oprea, Adelina și Mario Dinu, Răzvan Apostol și Gicuța Radu.

Festival etnofolcloric „Pomul Vieţii” a fost înfiinţat în anul 1993 şi se desfăşoară în fiecare an în ziua de Înălţare.