Se caută profesori care să predea în 12 școli europene. Salarii de până la 6.000 euro

545

Profesorii olteni care doresc să ajungă să obțină posturi didactice în cadrul sistemului Școlilor Europene pot opta pentru una dintre cele 12 școli. Documetele privind organizarea și desfășurarea procedurii de selecție au fost publicate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Olt.

Pe 25 aprilie, Ministerul Educației dă startul înscrierilor cadrelor didactice care doresc să obțină, prin concurs, calitatea de profesor detașat pentru a preda în sistemul Școlilor Europene, pe o perioadă determinată, de maximum 9 ani. Pentru profesorii olteni interesați, IȘJ Olt a publicat pe pagina oficială calendarul de organizare şi desfăşurare a concursului, lista posturilor didactice din sistemul Şcolilor Europene pentru care se organizează concurs în perioada prevăzută de calendar și bibliografia de concurs.

Pentru salarii cuprinse între 4000 și 6000 de euro, profesorii pot susține concurs pentru un post la una dintre școlile europene: Scuola per l’Europa di Parma, Centre for European Schooling –Dunshaughlin, School of European Education- Heraklion, European Schooling Helsinki, Ecole Européenne de Strasbourg, Ecole Internationale de Manosque, Europa School UK – Culham, Europese School Den Haag Rijnlands Lyceum – DenHaag, Europäische Schule RheinMain- BadVilbel, Tallinn European Schooling, European School of Copenhagen și Schola Europea di Brindisi.

Se caută profesori care să predea în română, engleză sau franceză pentru disciplinele: română, matematică, chimie, arte, istorie, franceză și engleză.

Școlile Europene au fost înființate în 1953, cu scopul asigurării educației în limba maternă a copiilor personalului angajat în instituțiile comunitare. Profesorii care predau limba română au statut fie de profesori detașați (de statul român), fie de profesori asociați, chargés de cours, angajați de școală, potrivit reglementărilor specifice sistemului. Începând cu anul școlar 2013-2014, România are o secție lingvistică pentru ciclul primar la Școala Europeană Bruxelles IV.  În celelalte Școli Europene în care sunt înscriși, copiii români au statut de SWALS- elevi fără secție lingvistică, înscriși la una dintre secțiile de bază: engleză, franceză sau germană.

Pentru profesorii detașați, statul român asigură în țară salariul corespunzător postului ocupat în România iar Comisia Europeană  asigură diferența salarială până la nivelul reglementat în sistemul Școlilor Europene. Pentru profesorii asociați, chargés de cours, recrutați local, salariul este asigurat de școala angajatoare.

Cei interesați pot depune, pe 25 și 26 aprilie, dosarele de înscriere la Registratura Ministerului Educației, pe 27 se va face verificarea administrativă a dosarelor de înscriere, pe 3-4 mai se vor afişa la sediul MEN rezultatele evaluării activității profesionale și panificarea interviului, 7-8 mai se susține interviul, se afișează rezultatele și planificarea probei scrise, pe 9 mai se desfășoară proba scrisă, iar pe 15 mai se afișează rezultatele finale.