Medicii Tusciuc și Iancu, condamnați cu executare la 3 ani și jumătate pentru moartea unui copil

1740

Magistrații Curții de Apel Craiova au pronunțat astăzi sentința definitivă în cazul medicilor slătineni Paul Iancu și Mircea Tusciuc: câte 3 ani și jumătate de închisoare cu executare și interzicerea dreptului de practică. Dr. Tusciuc încă activa în cadrul Spitalului Județean Slatina.

După 8 ani de la moartea unui copil în vârstă de 9 ani, din Șerbănești, medicii Paul Iancu și Mircea Tusciuc și-au aflat sentința definitivă: 3 ani și 6 luni închisoare cu executare fiecare. Sentința a fost pronunțată de magistrații Curții de Apel Craiova, după ce în iulie 2017 magistrații Judecătoriei Slatina au decis condamnarea la trei ani și jumătate cu suspendare pentru infracțiunea de omor din culpă. Judecătorii slătineni au decis, pe lângă condamnarea celor doi la trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare, și plata unor daune material și morale de peste 150.000 euro către părinții copilului mort.

Asta după ce în 2013  medicii slătineni fuseseră condamnaţi, potrivit sentinţei anunţată public de judecătorul Luis Constantin, la doi şi opt luni şi, respectiv, doi ani de închisoare cu executare, plata unor despăgubiri de zeci de mii de euro către părinţii copilului şi interzicerea unor drepturi civile.

Medicul Paul Iancu s-a pensionat, însă medicul Tusciuc încă activează în cadrul Spitalului Județean Slatina- Chirurgie Pediatrică. „În cazul medicului Mircea Tusciuc, se va dispune, așa cum prevede legea, desfacerea contractului de muncă”, ne-a declarat Cătălin Pătru, directorul medical al SJU Slatina.

Cei doi medici au fost puși sub acuzație, după ce pe 23 mai 2010, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, doctorul Paul Iancu, medic de gardă la Spitalul Judeţean Slatina, nu l-a examinat corespunzător pe Cristian Grigore, în vârstă de 9 ani, din Şerbăneşti, care se prezentase pentru îngrijiri medicale cu ambulanţa. Magistrații au decis că acesta, a stabilit, în mod eronat, diagnosticul.

În sarcina colegului său, Mircea Tusciuc, judecătorii au reținut că nu a acordat îngrijirile medicale necesare copilului pe perioada internării şi a decis, în mod inoportun, externarea sa. Băiatul a fost reinternat în aceeaşi zi, iar în dimineaţa , pentru că starea sade sănătate se agravase, medical Mircea Tusciuc a decis amputarea mâinii stângi. Din păcate nici această intervenție nu a mai putu să-I salveze viața micuțului care a murit din cauza septicemiei.

Comitetul director al spitalului a decis, atunci, desfacerea contractului de muncă pentru cei doi medici. În urma contestării în instanţă a măsurii conducerii spitalului, Mircea Tusciuc a avut câştig de cauză, el fiind reangajat.

Doctorul Tusciuc mai are o acuzație de malpraxis, după ce un băiat de patru ani din comuna Seaca s-a ales cu pareză la braţul drept, în urma imobilizării acestuia de către medic. Cazul a ajuns în atenţia opiniei publice după ce medicii de la ,,Grigore Alexandrescu” din Bucureşti l-au prezentat drept un exemplu clar de eroare medicală.