De Ziua Mondială a Apei, CAO dă asigurări: Apa de la robinete, din surse nepoluate

137

Astăzi este Ziua Mondială a Apei, iar cu această ocazie Compania de Apă Olt a ținut să prezinte investițiile demarate astfel încât apa consumată să fie una de calitate. Acțiunile organizate la Slatina au fost amânate, din cauza vremii nefavorabile.

De Ziua Mondială a Apei, Compania de Apă Olt avea planificat să organizeze astăzi vizite la stațiile de epurare, însă avertizările meteorologice au impus amânarea.

Principalul operator regional de apă și canal din județ dă asigurări că apa furnizată consumatorilor este una de calitate, în ultimii 10 ani fiind realizate investiții importante.

”Scopul Companiei de Apă Olt este să oferim apă de calitate și să protejăm mediul înconjurător. Calitatea vieții depinde de calitatea apei și de aceea trebuie să avem grijă de sursele de apă. În toate localitățile unde Compania de Apă Olt operează, apa provine din foraje de medie și mare adâncime și garantăm că aceste surse sunt nepoluate, așa cum arată analizele de laborator. Tema din acest an a Zilei Mondiale a Apei are un mesaj clar ”Natură nepoluată pentru apă de calitate”, adică fiecare deșeu sau pet pe care îl aruncăm poluează solul și implicit sursele de apă. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi, operator regional și utilizatori de apă să avem grijă de mediul înconjurător”, a declarat Cristian Bircea, director Calitate Mediu Compania de Apă Olt.

Prin accesarea de fonduri europene în cadrul proiectului ”Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt”, Compania de Apă Olt a construit stații de epurare noi în orașele Potcoava, Piatra-Olt și Drăgănești-Olt și le-a reabilitat pe cele deja existente, astfel încât apa provenită din canalizare să fie tratată corespunzător și apoi evacuată, la parametrii care să nu afecteze râurile și pârâurile care primesc apa din stațiile de epurare.

„Prin modernizarea și extinderea Stației de Epurare Slatina, localitatea cea mai mare din aria de operare a Companiei de Apă Olt,  apa evacuată în râul Olt, aproximativ 4,5 milioane de metri cubi pe an, se aliniază prevederilor legislației naționale și europene și nu afectează mediul înconjurător.   Compania de Apă Olt va continua investițiile în protecția mediului și în perioada următoare prin proiectele depuse în cadrul ”Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020” ce  vor fi implementate în mai multe localități din județul Olt care fac parte din operatorul regional. Vor fi reabilitate și extinse stațiile de epurare din Balș, Caracal și Corabia și se vor construi stații de epurare noi în câteva aglomerări rurale, Gostavățu- Băbiciu- Scărișoara, Bălteni- Perieți- Schitu, Fărcașele- Dobrosloveni și Șerbănești- Crâmpoia. Și în comunele Rusănești și Tia Mare vor fi construite stații de epurare, iar în comuna Vișina se va extinde stația de epurare existentă.”, declară Crina Jilavu, purtătorul de cuvânt al CAO.