ALERTĂ! 350 hectare de pășune și pădure, INUNDATE în Lunca Dunării

460
foto: arhivă

Dunărea a ieșit din matcă, iar în orașul Corabia și comuna Gârcov sunt inundate sute de hectare de pășune și pădure. Autoritățile sunt în alertă, fiind anunțate creșteri de debite până la finele lunii care ar putea afecta și localitățile Ianca, Grojdibodu, Gura Padinii și Orlea.

De astăzi dimineață, 6 localități oltene au intrat sub avertizare hidrologică Cod Portocaliu, ANMH anunțând creșteri de niveluri şi debite cu depăşirea cotelor de apărare, avertizare ce expiră abia pe 31 martie, ora 18.00.

Deja, în două din localitățile menționate se înregistrează inundații. „Din datele transmise de Sistemul de Gospodărirea a Apelor Olt, joi, 22 martie, la ora 14.00, la mira port Corabia, cota era de 583 de cm, cu 17 centimetri sub cota de pericol ( Cota de Pericol = 600 cm ), iar debitul era de 11594 mc/s, faţă de media multianuală a lunii martie de 6700 mc/s. În oraşul Corabia sunt inundate 15  hectare de păşune şi 6,35 hectare de pădure, iar în comuna Gârcov sunt inundate 305  hectare de păşune şi 25 hectare de pădure. Toate suprafeţele inundate se află în lunca Dunării, zonă inundabilă. Situația este monitorizată de Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt și Comitetele Locale pentru Situații de Urgență Corabia și Gârcov.”, anunță Alin Băsășteanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al județului Olt.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a dispus asigurarea permanenței la sediile primăriilor.