Comisia Iordache, reunită. Președintele, scos din procedura de numire a conducerii Inaltei Curți

37

Comisia Iordache s-a reunit, astăzi, pentru a pune în acord cele trei legi ale justiţiei cu observaţiile formulate de CCR. După-amiază, aceasta și-a suspendat lucrările. La propunerea lui Florin Iordache, dezbaterile se vor relua mâine, ora 8.30.

Ședința Comisiei Iordache a debutat astăzi cu o dispută în cadrul PSD. Deputatul de Olt, preşedintele Comisiei privind legile Justiţiei, Florin Iordache, i-a adus senatorului PSD Șerban Nicolae o serie de reproșuri pe seama unor amendamente pe care senatorul le-a trimis abia aseară, aproape de miezul nopții.

Comisia Iordache s-a reunit pentru a pune în acord cele trei legi ale justiţiei cu observaţiile formulate de CCR. Astfel, s-a aprobat un amendament al PSD-ALDE, iar preşedintele va fi scos din procedura de numire a şefilor ICCJ.

Florin Iordache a pledat pentru o nouă prevedere potrivit căreia „preşedintele României nu poate refuza numirea în funcție a judecătorilor şi procurorilor stagiari”, prevedere adoptată cu majoritate de voturi.

Totodată, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, comisiile parlamentare pentru controlul SRI și SIE au ieșit din mecanismul de verificare a veridicității datelor trecute de magistrați în declarațiile privind colaborarea cu serviciile de informații.