1190 de femei au rămas însărcinate, deși au folosit pastila de a doua zi. Comisia de Medicamente a comunicat caselor județene de asigurări de sănătate că folosirea acestui medicament poate fi egală cu apa de ploaie. Deși este unul dintre cele mai populare și cele mai vândute contraceptive de urgență, medicii specialiști nu recomandă contraceptivul EllaOne.
De la începutul anului 2015, orice femeie poate da fuga la farmacie, fără prescripție medicală, pentru a cumpăra contraceptivul de urgență destinat prevenirii sarcinii după un act sexual neprotejat sau dacă metoda de contracepţie folosită a eşuat. Un contraceptiv scump, care se administrează în termen de cinci zile de la contactul sexual neprotejat și care, în ciuda renumelui, nu poate preveni apariția tuturor sarcinilor. Deși au folosit cu încredere EllaOne, numeroase femei s-au trezit însărcinate.
După o monitorizare atentă, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și compania Laboratoire HRA Pharma au informat casele județene de asigurări de sănătate să aducă la cunoștința specialiștilor reacțiile adverse ale ellaOne și să monitorizeze cazurile de sarcină apărută la femeile expuse la acest contraceptiv și să le raporteze.
Comunicarea a fost reluată anul acesta, atenționând că numărul sarcinilor expuse la acest contraceptiv este mai mare cu 335 în ultimul an.
Numeroase eșecuri
Casa Județeană de Sănătate Olt a primit acum două săptămâni atenționarea privind medicamentul ellaOne, prin care se comunică faptul că acesta nu poate preveni apariția tuturor sarcinilor și că Agenția Europeană a Medicamentului a solicitat la acordarea statutului de medicament care poate fi eliberat fără prescripție medicală ca registrul de sarcini să rămână în vigoare și să fie extins către toți profesioniștii din domeniul sănătății care sunt implicați în îngrijirea femeilor gravide. „Până în prezent, datele colectate prin intermediul acestui registru de sarcini, împreună cu alte date de supraveghere după punerea pe piață, au permis colectarea unui număr de 1190 de cazuri de sarcini expuse la ellaOne”, se specifică în comunicarea către profesioniștii în domeniul sănătății.
Monitorizarea se face prin aplicarea unor chestionare. Astfel, toate femeile care se prezintă la clinici sau spitale pentru întreruperi de sarcină ar trebui chestionate dacă au folosit contracepția de urgență și ce produs au utilizat, datele fiind completate în registrul de sarcină.
Ella One nu este însă singurul medicament cu reacții adverse pentru care a fost atenționată Casa de Sănătate. Anul acesta, CAS Olt a mai primit o informări pentru: restricții de utilizare Ulipristat Acetat,, modificarea privind contracepția pentru medicamentele care conțin Microfenolat, erori de medicație pentru Eligard, noi contraindicații pentru Enterol și recomandări de utilizare a substanțelor de contrast cae conțin ganolidum.