Atenţie, valută falsă pusă în circulaţie în judeţ! Află cum au ajuns banii falşi în Olt

316

Procurorii DIICOT Piteşti au descins astăzi la domiciliul a cinci persoane din Bucureşti, ilfov, Dâmboviţa şi Giurgiu care se constituiseră într-un grup infracţional specializar în punerea în circulaţie de bancnote false. Potrivit anchetatorilor, peste 100 de bancnote contrafăcute din ciupitura de 100 euro au fost introduse de falsificatori în circuitul financiar, prin diverse plăţi. O parte din bani au ajuns şi pe piaţa din Olt.

Anchetatorii susţin că suspecţii puneau banii falşi în circulaţie în momentul în care cumpărau telefoane mobile scoase la vânzare pe site-uri de anunţuri online.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada noiembrie 2017 – februarie 2018, un număr de cinci suspecţi au achiziţionat mai multe bunuri expuse spre vânzare pe site-uri de anunţuri online, în special telefoane mobile, cu preţuri cuprinse între 500 şi 1.000 euro, pe care le-au achitat cu bancnote contrafăcute din cupiura de 100 euro. În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că membrii grupului au acţionat coordonat pe raza mai multor judete, respectiv Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Buzău, Focşani, Sibiu, Vâlcea, Olt, Bihor, Ilfov, precum şi pe raza municipiului Bucureşti”, se precizează într-un comunicat al DIICOT.

Potrivit DIICOT, modul de operare al grupării prezintă o serie de particularităţi, cum ar fi stabilirea de întâlniri cu potenţialele persoane vătămate la ore târzii, după lăsarea întunericului, cu scopul de a îngreuna o eventuală identificare a acestora; în comunicările purtate cu persoanele vătămate, membrii grupului au folosit cartele pre pay doar pentru a contacta persoanele ce aveau anunturi postate pe site-uri de vânzări online, iar după săvârşirea infracţiunilor aceste cartele pre pay erau dezactivate; în activitatea infracţională membrii grupului au folosit mai multe autoturisme, până în prezent fiind identificate şase autoturisme, având acelaşi scop, respectiv, îngreunarea identificării acestora.

„Din datele şi mijloacele de probă administrate, raportat la activitatea de punere în circulaţie a bancnotelor contrafăcute din cupiura de 100 de euro, suspecţii au introdus în circuitul financiar, printr-un număr de 17 plasări, aproximativ 10.000 euro contrafăcuţi, prejudiciind până în prezent un număr de 17 persoane”, se mai arată în comunicat.

În urma percheziţiilor efectuate de procurorii DIICOT şi poliţişti, au fost ridicate 15 telefoane mobile, cartele SIM şi 300 de euro susceptibili a fi contrafăcuţi.

.