Profesori japonezi pentru profesorii olteni ce pregătesc olimpicii la informatică

302

Geniile în IT ale Oltului vor fi pregătite, în cadrul unui centru special al Centrului Județean de Excelență Olt, înființat cu ajutorul Guvernului Japonez. Profesorii olteni vor fi pregătiți de profesori japonezi, iar centrul dotat cu un laborator IT cu 26 de calculatoare performante şi o tablă interactivă.

60 de centre de excelenţă în tehnologia informaţiei pentru elevii claselor liceale (IX-XII) va înfiinţa Ministerul Educaţiei printr- proiect derulat în parteneriat cu Guvernul Japoniei în licee și centre de excelență din țară. În urma primei faze de selecție cadrul proiectului “Promovarea și susținerea excelenței în educație prin dezvoltarea competențelor în disciplina Tehnologia Informației”, ca urmare a evaluării documentației transmise de la nivelul inspectoratelor școlare, printre cele 47 de viitoare centre figurează și unul în Olt.  Selectat a fost Centrul Județean de excelență Olt, cu sediul în Slatina, în faza a II-a urmând ca ministerul să completeze lista cu încă 13 centre alese din regiunile mai puţin dezvoltate, care obţin cele mai bune punctaje şi respectă principiul conform căruia în fiecare judeţ nu pot fi mai mult de două centre. În proiect s-au putut înscrie și licee cu profil matematică- informatică, intensiv informatică, ai căror elevi au obţinut în ultimii ani medalii – premii la competiţiile sau olimpiadele de informatică. De remarcat că printre viitoarele centre selectate sunt doar centrele de excelență din Craiova (Dolj) și Slatina (Olt), restul fiind colegii.

Liceul/centrul selectat îți asumă un program deschis de cel puţin zece ore pe săptămână adresat copiilor din comunitate interesaţi să participe la activităţi, pe o durată de cel puţin doi ani de la data punerii în funcţiune a centrului. Fiecare profesor instruit de japonezi trebuie să formeze, al rându-i, alţi cel puţin 10 profesori la nivel local.