O casă de modă din Caracal readuce croitoria la comandă în trend

2766

Liliana și Lucian Stroe au deschis la Caracal o casă de modă, venind astfel în ajutorul celor care apreciază unicitatea și care își doresc ca hainele purtate la ocazii speciale să le vină turnate pe corp. Succesul i-a determinat să-și extindă afacerea accesând un program cu fonduri naționale, în curând urmând să deschidă și propriul magazin de desfacere.

Urmașii unuia dintre cei mai mari cojocari din zona Romanațiului, Alexandru Gălan din Brastavățu, Liliana și Lucian Stroe, frate și soră, readuc la Caracal în trend croitoria la comandă. Inspirați de afacerile de succes ale croitorilor de pe vremuri, cei doi au înființat o casă de modă, o afacere ce s-a dovedit așteptată în vechea capitală a Romanațiului. ʺCroitoria la comandă este un nou lux la modă. Avem cliente care mergeau la Craiova de câteva ori la probă pentru piesa dorită, de cele mai multe ori creațiile din magazine fie fiind prea scumpe, fie nepotrivite mărimilor. Mai mult, clienții care nu se regăsesc în tendințe sau viziunea marilor case de modă, cei care doresc piese unicat, au astfel posibilitatea de a avea piesa pe care o doresc, fără a cheltui o avere. Noi lucrăm cu materiale de calitate, aduse din Coreea, Dubai și Italia, dantelă și mătase, iar prețurile sunt poate chiar și la jumătate față de case de modă din marile orașe. Acordăm o atenție deosebită croiului, dantela fiind decupată, nu secționatăʺ, spune Lucian Stroe.

Ideea înființării acestei afaceri a pornit de la pasiunea Lilianei pentru croitorie. Cu o carieră de peste 20 de ani în spate în confecții, în creație, și cu cliente fidele cărora în timpul liber le realiza ținute speciale acasă, Liliana s-a hotărât să înființeze o casă de modă. Chiar dacă nu este din domeniu, fiind instructor coregraf la Școala Populară de Arte, Lucian îi dă o mână de ajutor în atelier. ʺToată viața am văzut cum se lucrează și am ajutat, bunicul lucrând cojoace, iar sora îmbrăcăminte, multe creații fiind făcute acasă, la rude și prieteni, pentru diferite ocazii. Mi-a surâs ideea de a deschide o casă de modă, mai ales că în Caracal și împrejurimi nu există așa ceva. În martie anul trecut am deschis firma, la început realizând rochii la domiciliu. Apoi am închiriat spațiul pentru atelier, iar în primăvară am organizat două prezentări de modă la Teatrul Național Caracal, cu ocazia aniversării artistei Claudia Torop, manifestare la care au participat peste 30 de artiști consacrațiʺ, mărturisește Lucian.

Dezvoltare cu ajutor de la stat

Succesul înregistrat i-a determinat pe frații Stroe să-și extindă afacerea. Așa că au apelat la un proiect prin Programul național pentru înființarea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii – Start-up Nation. ʺAm semnat contractul de finanțare, după ce am câștigat cu maximum de puncte, acum dosarul fiind la Fondul Român de Contragarantare. Așteptăm implementarea. Valoarea proiectului este de 44.000 de euro, destinați achiziționării de utilaje, urmând a avea 3 angajați.ʺ, explică antreprenorul.

În prezent cu doar un mic spațu de expunere a creațiilor la atelier, Casa de Modă Dary Lux va beneficia de la 1 martie de un magazin de desfacere. Inaugurarea va fi făcută cu mari reduceri, din colecțiile Moda Dary nelipsind rochii de mireasă, rochii de ocazie, de seară sau de zi.

 

Amprentă tradițională

Iubitori ai tradițiilor, obiceiurilor și portului popular oltenesc, frații Stroe intenționează să insereze în viitor în noile creații și motive specifice zonei Romanațiului. Instructor coregraf la ansamblurile Flori de Romanați și Jienii din Fălcoiu, dar și vicepreșdinte al Asociației Naționale de Folclor din România, Lucian își dorește readucerea în atenție a motivelor florale de pe iile de Romanați. ʺÎmi doresc ca iia de Romanați să fie purtată de cât mai multe fete, ca o mândrie a zonei. Iia cu flori, cu râulețe, cojoacele atât de frumoase, îmbinate cu artizanat, pentru că noi avem mașini de brodat, nu avem posibilitatea să lucrăm manualʺ,  spune artistul care, la vârsta de 10 ani, câștiga ca dansator alături de ansamblul Școlii 2 din Caracal, în 1984, Cântarea României.

Afacerea de succes a fraților Stroe merită să fie dată exemplu oltenilor cu spirit de inițiativă.