TMK inaugurează o investiție importantă. Vicepremierul Paul Stănescu, prezent la eveniment

177

Vineri va avea loc lansarea oficială a complexului de tratamente termice care va încheia cea de-a doua etapă a programului de investiții derulat de TMK-ARTROM Slatina. Astfel firma își consolidează prezența pe piață cu tuburi superioare pentru aplicații mecanice și pentru explorarea petrolului și gazelor, adăugând la portofoliul de investiții încă 36 de milioane de USD. La evenimentul sunt așteptați reprezentanți ai Guvernului României și Parlamentului, reprezentanții autorităților locale și centrale, parteneri comerciali, clienții și furnizorii companiei, conducerea PAO TMK. Printre cei care au confirmat prezența se numără și vicepremierul Paul Stănescu.

Datorită noului echipament, compania va crește ponderea producției Premium în portofoliul de comenzi, se arată într-un comunicat de presă al TMK-ARTROM. Proiectul investițional de anvergură permite tratamentul termic al țevilor lungi rar întâlnit în Europa. Capacitatea anuală a liniei de tratament termic este de peste 160 de mii de tone de țevi. Proiectarea și furnizarea echipamentelor a fost realizată de Grupul SMS, unul dintre liderii mondiali în echipamente pentru industria metalurgică.

SCURT ISTORIC TMK-ARTROM

Înființată în 1982 ca întreprindere de stat, uzina de la Slatina şi-a început producția în 1988, ulterior fiind transformată în societate pe acțiuni cu capital de stat Artrom SA. La 20
noiembrie 1995 a fost listată la Bursa de Valori București, și în anul 1999 – transformată în
companie cu capital mixt, public-privat, acționar majoritar devenind compania austriacă
STARO GmbH. Pe fondul redresării economiei și accelerării procesului de privatizare,
Artrom a fost preluată, în 2001, de compania germană Sinara Handel GmbH (redenumită
ulterior TMK-Europe).

De la înființare, Artrom a fost proiectată pentru o capacitate de 100.000 tone/an. La momentul privatizării, avea o producție efectivă de 26.000 tone/an, capacități nefinalizate tehnologic și performanțe economice scăzute. Din anul 2001, Grupul TMK a demarat un vast plan de modernizări care continuă şi astăzi. Până în 2004, laminorul ASSEL a fost adus la capacitatea sa proiectată. Dar, după ce, în anul 2007, a fost dată în folosință a doua linie de fabricare a țevilor, CPE, capacitatea de producție a TMK-ARTROM s-a dublat, ajungând la peste 200.000 tone anual. Lanţul productiv a fost completat prin achiziționarea TMK-RESITA, ca sursă sigură de țaglă pentru fabrica de la Slatina.

INVESTIȚII ȘI DEZVOLTARE CONTINUĂ

Finalizarea primei etape a programului de investiții a făcut posibilă realizarea a două
obiective principale: TMK-RESITA și TMK-ARTROM au devenit un complex metalurgic unic,
care funcționează pe principiul „de la materie primă până la produse finite de înaltă
tehnologie”. În al doilea rând, TMK-ARTROM a ajuns în topul producătorilor europeni de țevi, în special, fără sudură pentru uz industrial.

În cea de-a doua etapă a programului de investiții, anul 2015, a început producția de noi
tipuri de oțel și aliaje cu valoare adăugată mai mare, a fost lansată producția de țevi Premium pentru fabricarea cilindrilor hidraulici și telescopici.

În 2016, urmărind creșterea continuă a volumului de export cu valoare adăugată către piața americană, TMK-ARTROM a înființat propria subsidiară comercială la Houston, SUA. Compania numită TMK Industrial Solutions este responsabilă de vânzările a cca 20% din producția TMK-ARTROM, precum și a tuturor țevilor industriale produse de TMK în Rusia și SUA.