Oltenii, pe primul loc și la purcei. Cer 3000 de purcei să-i crească

158

Ca și programul Tomata, și cel de livrare a purceilor gratis din rasele Mangalița și Bazna se bucură de succes în Olt, plasând județul pe primul loc pe țară la cereri. Fermierii olteni pot acoperi doar 3 % din cerere.

Oltul va solicita purcei din rasele Mangalița și Bazna de la fermieri din alte județe, cererea depășind cu mult posibilitățile de livrare ale fermierilor olteni. Programul ministerului Agriculturii se bucură de succes la noi, asemeni programului Tomata Oltul fiind lider, înregistrând un record de cereri din partea crescătorilor care doresc să primească purcei gratis. Au fost înregistrate patru sute de cereri, fermierii olteni solicitând aproximativ 3.000 de purcei, cei opt fermieri ce dețin purcei din cele două rase putând asigura doar 100 de capete.

Primii crescători vor primi purceii peste circa două luni de zile.

„În urma discuţiei de la Ministerul Agriculturii, noi putem începe din aprilie livrarea purceilor din judeţul Olt. Furnizorii din Olt autorizat, opt la nivelul judeţului, pot livra o sută de bucăţi, dar la noi necesarul ar fi de aproximativ trei mii de purcei, până la acest moment. Sunt judeţe unde nu au fost depuse  cereri şi au furnizori de purcei din cele două rase. Astfel, în judeţ vor ajunge purcei din alte localităţi ale ţării. Este un program la început, pare greu la prima vedere, dar trebuie să înceapă să funcţioneze. Nu vom reuşi să acoperim toate cererile cu purcei din judeţ. Nici noi nu ne-am aşteptat că vor fi aşa de multe cereri. Oamenii au încredere că programul va funcţiona”, a declarat Florin Ciobanu, consilierul ministrului Petre Daea.

Durata de aplicare a acestei scheme de ajutor de minimis este 2018-2020. Un crescător poate solicita cu titlu GRATUIT un număr par de purcei, minim 2 și maxim 10, pentru creștere, îngrășare și livrare către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens. Ajutorul de minimis reprezintă 250 lei/cap purcel, crescătorul trebuind să livreze purcelul crescut până la o greutate, în viu, de minim 130 kg/cap.

Pe aceeași temă:

Vești bune pentru fermierii interesați de purcei