Polițistul poate intra în locuință și să înlăture agresorul. Brățară electronică pentru agresorul care încalcă ordinul de protecție

92

Guvernul a introdus Ordinul de protecție provizoriu, prin care polițiștii pot înlătura de îndată agresorul din domiciliu. Statisticile arată că anul trecut au fost înregistrate  20.617 victime ale violenței în familie,  84 decese, peste 3000 de ordine de protecție emise de instanță, din care 1011 încălcate. În Olt, în ultimul an și jumătate de funcționare a centrului de primire în regim de urgență a victimelor violenței domestice, 46 de persoane, adulți și copii, au beneficiat de ajutor, fiind emise 8 ordine de protecție.

De acum înainte, polițistul poate  să intervină rapid în situațiile de pericol iminent pentru sănătate și securitatea victimei violenței domestice și să înlăture de îndată agresorul din domiciliu. Ordinul de protecție provizoriu prin care polițistul poate interveni este reglemntat de proiectul d elege aprobat ieri de Guvern privind modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței în familie. Prin actuala reglementare, polițistul va avea dreptul și obligația să se deplaseze la domiciliul victimei, să intre în domiciliu, chiar și cu forța, și să emită un OPP prin care să înlăture de îndată agresorul, chiar dacă acesta este titularul contractului de proprietate.

OPP va fi emis în baza unei Fișe de risc, prin care polițistul va stabili gradul de risc în baza evaluării de la fața locului. Dacă riscul pentru victimă este crescut sau foarte crescut, polițistul va emite un OPP, prin care pot fi dispuse următoarele măsuri pentru agresor:

  • Evacuarea din domiciliu cu interdicția de a reveni pe toată durata valabilității OPP;
  • Stabilirea unei distanțe minime de apropiere de victimă (de domiciliu, de locul de muncă, de școală, după caz);
  • Confiscarea cheilor, a armelor.

Ordinul de protecție și ordinul de protecție provizoriu  vor fi monitorizate de către polițiști, nerespectarea măsurilor dispuse prin cele două instrumente constituind infracțiune, pentru care este prevăzută pedeapsa cu închisoarea de la 1 lună la 1 an.

De asemenea, pentru agresor, se introduce obligația de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere (brățară electronică) în următoarele condiții:

  • Agresorul a fost obligat să păstreze o distanță minimă determinată față de victimă, față de copiii acesteia sau față de rude ale acesteia, ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;
  • Agresorului i-a fost interzisă deplasarea în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;

Utilizarea sistemului de supraveghere electronică va fi posibilă dacă victima și, după caz, membrii familiei acesteia își exprimă acordul de a purta un astfel de sistem care permite verificarea respectării obligației agresorului.

La nivel național, potrivit situației prezentată de Guvern, în 2016 s-au înregistrat 36.664 victime ale violenței în familie,  191 decese precizate de Ministerul Public,  2574 de ordine de protecție emise, dintre care 743 sunt încălcate. În 2017, s-au înregistrat 20.617 victime ale violenței în familie, 84 decese, peste 3.000 de ordine de protecție emise de instanță, dintre care 1011 încălcate.

În urmă cu câteva zile, Realitatea Oltului prezenta situația victimelor violenței în familie din Olt nevoite să apeleze la centrul de urgență, multe cu copi: 46 de persoane, adulți și copii, au beneficiat de ajutor, fiind emise 8 ordine de protecție. În acest moment, în centrul oltean de primire în regim de urgență pentru victimele violenței se oferă ajutor pentru 7 suflete. În prezent, în centrul de primire sunt 3 persoane adulte, femei, cu 4 copii și s-au solicitat și eliberat ordine de protecție pentru 2 victime.

O întrebare privind monitorizarea de către poliție a ordinelor de protecție și intervenția pentru descurajarea agresorilor a adresat-o ministrului Carmen Dan, recent, și senatorul de Olt Siminica Mirea.

O femeie senator întreabă o femeie ministru: cum monitorizează poliția ordinele de protecție? 46 de femei și copii primiți în centrul DGASPC Olt