O femeie senator întreabă o femeie ministru: cum monitorizează poliția ordinele de protecție? 46 de femei și copii primiți în centrul DGASPC Olt

72

Numai în Olt și numai în acest moment, 7 suflete sunt protejate în regim de URGENȚĂ și emise 2 ordine de protecție. Având în vedere amploarea cazurilor de violență domestică soldate cu moartea victimelor, există o analiză legată de numărul ordinelor de protecție care au fost încălcate și care au fost consecințele?- este întrebarea pe care senatorul de Olt Siminica Mirea a adresat-o ministrului Carmen Dan.

Abuz fizic sau emoțional, sexual sau economic. Orice formă ar îmbrăca abuzul este violență. Însă atunci când se ajunge la emiterea unui ordin de protecție, la spitalizare sau sunt și copii la mijloc, pasivitatea autorităților trebuie taxată. Monitorizarea mai atentă a poliției și intervenția pentru descurajarea agresorilor reprezintă un punct slab, în opinia unei oltence care, în calitate de parlamentar de Olt a adresat o întrebare pertinentă ministrului Afacerilor Interne pe această temă.

“Violenţa domestică este o problemă gravă de sistem, cu lacune serioase legislative, iar ordinul de protecţie, deşi ar trebui să fie util, este greu de obţinut şi este frecvent încălcat. Ultimele statistici ale Inspectoratului General al Poliţiei Române care datează din 2016, arată că în perioada ianuarie – iunie din anul menţionat au existat aproape 9.000 de victime ale infracţiunii de lovire sau alte violenţe, 79% dintre acestea fiind femei şi 21% fiind bărbaţi. Din totalul cazurilor amintite, 45% s-au produs în mediul urban, în timp ce 55% au avut loc în mediul rural.

Monitorizarea ordinelor de protecție de către Poliție este un eșec în multe cazuri. Între 2012 și 2016 au fost depuse 15.313 de cereri de emitere a unor ordine de protecție, vârful s-a înregistrat în anul 2016: 5.132 de cereri. În mai puțin de jumătate dintre cazuri (43%) instanța a decis să emită un ordin de protecție. Avem 6.538 de ordine de protecție la nivel național emise în perioada 2012-2016. Deși mai puțin de jumătate din cereri au fost admise, o parte din ordinele de protecție sunt un mare esec din cauza monitorizarii pe care o face poliția. Având in vedere amploarea cazurilor de violență domestică soldate cu moartea victimelor, există o analiză legată de numărul ordinelor de protecție care au fost încălcate și care au fost consecințele?”, este întrebarea senatoarei de Olt Siminica Mirea, adresată ministrului Carmen Dan.

7 suflete protejate de URGENȚĂ; 2 ordine de protecție

În acest moment, în centrul oltean de primire în regim de urgență pentru victimele violenței se oferă ajutor pentru 7 suflete. “În prezent, în centrul de primire avem 3 persoane adulte, femei, cu 4 copii și s-au solicitat și eliberat ordine de protecție pentru 2 victime”, declară Ioana Ciobanu, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și protecția Copilului Olt.

În ultimul an și jumătate de funcționare a centrului, 46 de persoane, adulți și copii, au beneficiat de ajutor, fiind emise 8 ordine de protecție.

Centrul funcționează la Olt în cadrul DGASPC din iulie 2016 și oferă victimelor – femei sau bărbaţi, mame cu copii, servicii de găzduire, suport şi consiliere psihologică, consiliere juridică, asistență socială, având o capacitate pentru găzduirea a 9 persoane. Centrul a  fost realizat printr-un  proiect finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 – 2014, valoarea costurilor ridicându-se la 286.279 Euro, reprezentând 100% grant aferent proiectului.
Mai trebuie menţionat că aceste victime au la dispoziţie un număr de telefon gratuit la care pot apela- 0800.500.333.