Guvernul lovește din nou. Persoanele cu venituri din activități independente, la un pas să rămână fără asigurare de sănătate

93

Persoanele care obțin venituri din activități independente este posibil să rămână fără asigurare în sistemul de sănătate după 25 martie, moment la care ar trebui să plătească din nou CASS.

Situația acestora s-a complicat după ce Guvernul a amânat termenul limită de depunere a Declarației 600 pentru 15 aprilie, dar a lăsat termenul de plată la 25 martie și a anunțat că va modifică substanțial și chiar ar putea elimina D600.

Guvernul trebuie să amâne și termenul de plată după 15 aprilie și să clarifice, că, în mod excepțional, în aceste cazuri nu se va pierde calitatea de asigurat după numai 3 luni de la ultima plată la CASS, cum este prevederea în prezent, afirmă Claudia Sofianu, partener People Advisory Services la EY România.

„O persoană capată calitatea de asigurat la momentul primei plăți și este asigurată încă trei luni de la data ultimei plăți (nu vorbim de persoanele asigurate fără plata contribuției). Calitatea de asigurat dă dreptul unei persoane de a beneficia de serviciul medical de bază, în condițiile Legii 95/2006. Persoanele ce nu pot face dovada calității de asigurat au dreptul la un pachet minimal de servicii medicale”, a declarat Claudia Sofianu, potrivit profit.ro.