De la vagoane, la agricultură. Proprietarul Romvag Caracal a cumpărat Agromec Scorniceşti şi Agroprest Mihdar

1765

7000 de hectare de teren deține în județul Olt un investitor german, același care a cumpărat și Romvag Caracal. Astra Holding Gmbh a devenit singurul acționar al Agromec Scorniceşti S.A. şi Agroprest Mihdar S.R.L. (Spineni).

Circa 15 milioane de euro a plătit un investitor german pentru 2500 de hectare de teren în județul Olt, achiziția recentă fiind parafată anul trecut și adăugându-se altor 4500 de hectare deținute în Olt. Cea care s-a orientat spre afaceri în agricultură în județul este Compania Astra Holding Gmbh, controlată de antreprenorul german Thomas Mann, companie de vânzări, operațiuni de fabricație și reparații pentru transportul feroviar de marfă pe continentul european. Este compania ce a cumpărat fabricile de vagoane ale lui Cristian Burci, printre care și Romvag Caracal, şi una dintre principalele creanţe de la producătorul de lenjerie intimă Jolidon din Cluj. Cu o suprafață de 114.000 mp, fabrica Astra Rail Caracal (fosta Romvag) este una dintre cele mai mari facilități de producție a vagoanelor de marfă din lume.

Thomas Mann vrea să facă agricultură în Olt, deținând în total 7000 de hectare, ultima achiziție de 2500 ha fiind făcută de la Agromec Scornicești și Agroprest Spineni, deținute de unul dintre inculpaţii în primul dosar de corupţie al lui Darius Vâlcov, omul de afaceri  Cristian Tomescu, acuzat de complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în dosarul 2018/1/2015, aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casație și Justiție. Terenuri ce-l plasau pe Tomescu în rândul celor mai mari fermieri ai Oltului ce încasează, anual, subvenţii de ordinul miliardelor de lei vechi de la Uniunea Europeană şi statul român, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură.