Paul Stănescu: „Într-o zi însemnată, sărbătorim Sf. Nicolae, am scris în cartea de condoleanțe că astăzi plângem moartea Regelui Mihai”

82

 

O slujbă de pomenire a Regelui Mihai I a fost săvârșită, ieri, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, de către un sobor de preoți în frunte cu mitropolitul Banatului, IPS Ioan Selejan. Încă de la anunţul decesului Majestăţii Sale, la intrarea în lăcașul de cult, sub pictura cu Regele Mihai I, au fost așezate candele, mai mulți trandafiri, precum și o carte de condoleanțe.

La slujba de pomenire au participat și vicepremierul Paul Stănescu, Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, și rectorul Universității de Agronomie din Timișoara, Cosmin Popescu. După ce mitropolitul Banatului a ținut o predică în care le-a amintit credincioșilor că în urmă cu 71 de ani, Regele Mihai I participa la sfințirea Catedralei Mitropolitane din Timișoara, vicepremierul Paul Stănescu şi-a exprimat regretul pentru marea pierdere suferită de România prin trecerea în nefiinţă de ultimul rege al ţării noastre.

În urmă cu 75 de ani, Regele Mihai a fost la sfințirea acestei catedrale, a fost invitat de bănățeni să vină la sfințirea ei. L-au așteptat cu inimile deschise și cu dangăt de clopot. Astăzi, credincioșii din părțile Banatului îi petrec sufletul până la porțile Cerului, în rugăciune și dangăt de clopot. Iubiți credincioși, am făcut această rugă pentru Regele Mihai, astăzi, pentru tot ce a făcut pentru țară și pentru Banat, de a ridica o asemenea catedrală, mândria Banatului și a țării. Am făcut apoi această pomenire și în amintirea prieteniei sincere pe care a avut-o Regele Mihai cu Înalt Preasfințitul Mitropolit Nicolae, care l-a primit cu bucurie în casa sa și în această catedrală. De acum, amândoi se vor întâlni în patria de sus. Dumnezeu să-l ierte de tot ce a greșit ca om și să-l răsplătească însutit pentru tot ce a făcut, pentru bănățeni, pentru toți românii și pentru ca această țară să fie întreagă. Ne-a lăsat moștenire această țară întreagă. Mai este încă o lacrimă pe obrazul României și acea lacrimă se cheamă Basarabia”, a spus mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan, după slujba de pomenire.

 

„Într-o zi însemnată, sărbătorim Sf. Nicolae, am scris în cartea de condoleanțe că astăzi plângem moartea Regelui Mihai. E o zi tristă pentru noi toți, pentru că în momentul în care a venit 30 decembrie 1947 ceva s-a rupt în toți românii. Nu cred că e român care să nu fi simțit atunci ce se întâmplă cu țara noastră. În ochii României există o lacrimă în continuare, mereu, Basarabia. Este un moment trist pentru noi toți, nu ne rugăm decât ca Dumnezeu să-l odihnească, să-l ierte acolo unde se va duce și noi să fim de fiecare dată să comemorăm lucrurile pe care le-a lăsat în urmă Alteța Sa Regele Mihai”, a spus vicepremierul Paul Stănescu, după slujbă.

Vicepremierul Paul Stănescu s-a aflat la Timişoara pentru a semna 10 contracte de finanţare pentru proiectele derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

„Mă bucur că investițiile publice din județul Timiș avansează, am semnat astăzi contracte de finanțare cu o valoare importantă: peste 144 de milioane de lei alocați de la bugetul de stat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, pentru refacerea infrastructurii rutiere din județul Timiș. Toate aceste investiții vor aduce mai multe oportunități de dezvoltare pentru agenții economici, mai multe proiecte finanțate cu fonduri europene, în final mai multă bogăție și o calitate a vieții mai bună pentru oameni și pentru comunitățile locale”, a declarat viceprim-ministrul Paul Stănescu.

Cele 10 contracte vizează finanțarea unor lucrări de asfaltare, lărgire și modernizare a peste 69 de km de drumuri.

Județul Timiș are alocate, prin PNDL 2, fonduri în valoare de 741,28 de milioane de lei, pentru 37 de contracte de finanțare care vizează 154 de obiective. Dintre acestea, 16 contracte au fost deja semnate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) și beneficiarii fondurilor, 10 au fost semnate astăzi, iar alte 11 sunt în diferite stadii de avizare.