INCREDIBIL Dan Şova, condamnat pentru fapte şi… aroganţă. Ca bonificaţie, i-au fost confiscaţi şi 100.000 euro

249

Înalta Curte de Casaţiei şi Justiţie a dat motivarea deciziei de condamnare a fostului ministru al Transportului, Dan Şova, la 3 ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă în dosarul CET Govora, şi confiscarea a 100.000 euro.  Sentinţa nu este  definitivă.

Magistraţii susţin în motivare sentinţei că Dan Sova a continuat “voit şi conştient” activitatea infracţională, deşi ştia că pedepsele au fost majorate pentru faptele comise de demnitari prin adoptarea noului Cod penal.

“In concluzie, având în vedere că inculpatul – senator, deci persoană care exercita o funcţie de demnitate publică –  deşi a avut cunoştinţă de agravarea pedepsei în cazul persoanelor care exercită o astfel de funcţie, a continuat, în mod voit şi conştient activitatea infracţionala, actele cu relevantţă penală constând în ‘primirea’ sumelor de cate 5.000 euro lunar , chiar şi după intrarea iîn vigoare a noilor dispoziţii legale, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal, atrage raspunderea sa penala în condiţiile noii legi, iar nu în condiţiile legii anterioare”, se arată în motivare.

Magistraţii susţin că, în cursul urmăririi penale, Dan Sova nu a recunoscut săvârşirea faptelor de care era acuzat, a invocat dreptul la tăcere şi nu a solicitat administrarea de probe. In schimb, în cursul judecaţii a fost audiat cu acordul sau şi, de asemenea, a propus probe în aparare, însa susţinerile sale nu au convins completul de judecata.

Fostul senator de Olt, Dan Sova, a fost condamnat de magistraţii de la ICCJ, pe 25 septembrie, la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în dosarul CET Govora, sentinţă nefiind definitivă. De asemenea, instanţa a dispus confiscarea sumei de 100.000 de euro de la inculpat şi menţinerea sechestrului asigurator pe bunurile lui.