Copiii au găsit o brățară din aur cu cap de lup și corp de șarpe. Poliția le cercetează tatăl

660

Un tânăr din comuna Optași a ajuns în vizorul oamenilor legii și este cercetat, după ce poliția a constatat că deține o brățară din aur de 24 K, de 108 g., ce ar putea face parte din Patrimoniul Național Cultural al României. Se presupune că brățara este una dacică, veche de circa 2000 de ani.

O brățară din aur ce are reprezentat un cap de lup ce se continuă cu un corp de șarpe a pus pe jar autoritățile. Polițiștii olteni au aflat săptămâna trecută că un tânăr în vârstă de 27 de ani din localitatea Optași deține obiectul ce ar putea face parte din Patrimoniul Național Cultural al României.

“În urma examinării brățării, s-a stabilit că aceasta este confecționată din aur de 24 de K, cântărește 108 g,, iar la una dintre capete are reprezentat un cap de lup alungit, continuându-se cu un corp de șarpe, însemne specifice dacice. Întrucât brățara ar putea face parte din Patrimoniul Național Cultural al României, a fost înaintată spre examinare specialiștilor din cadrul Muzeului Național de Istorie, care urmează să se pronunțe asupra veridicității acesteia. Polițiștii continuă cercetările, pentru încălcarea prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 42 din 2000, privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național.”, declară Alexandra Dicu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Olt.

Obiectul se aseamănă cu brăţările dacice descoperite în zona Devei, la Hunedoara, este format din două bucăți, iar cei care trebuie să se pronunțe asupra vechimii și importanței istorice sunt specialiștii de la Muzeul Naţional, după ce brățara va fi supusă unei expertize autorizată în acest sens.

Tânărul în posesia căruia a fost identificată brățara este cercetat de poliție pentru că nu a anunțat autoritățile. Asta deși el a declarat că a găsit bijuteria, în vatra satului, indicând autorităților de la Cultură și locul. Potrivit Direcției pentru Cultură Olt, zona unde se presupune că tânărul a găsit brățara a fost închisă şi în prezent este protejată, urmând ca acolo să fie făcute cercetări. Dacă se va constata că brățara are o vechime de 2.000 de ani este posibil să fie făcute şi săpături.

Olteanul spune că, de fapt, bucățile de brățară au fost găsite de copii care se jucau cu pământul pe care el l-a adus în curte și că ar fi mers la polițistul din comună pentru a-i arăta descoperirea. Nu același lucru îl spun și autoritățile.

Povestea descoperirii pe larg, într-un material VIDEO:

Comoara dacilor din Olt