Viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene, Paul Stănescu a condus ieri delegația României la al 6-lea Summit al Şefilor de Guverne din statele Europei Centrale şi de Est şi Republica Populară Chineză. La finalul reuniunii, a fost aprobat documentul intitulat “Liniile directoare de la Budapesta”, care stabilește domeniile prioritare de cooperare pentru anul 2018.
Paul Stănescu a condus ieri delegația oficială a României la Summitul de la Budapesta. Dezbaterile din cadrul Summitului au avut ca temă centrală cooperarea economică, financiară și comercială — dimensiuni relevante atât pentru formatul „16+1” (statele europene Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia și Ungaria), cât și pentru inițiativa „Noilor Drumuri ale Mătăsii” — promovată de China pentru dezvoltarea conectivității între Asia, Europa și Africa.
Summitul a fost precedat de un Forum economic, comercial și financiar, la care au participat și reprezentanți ai mediului de afaceri român. La finalul reuniunii, a fost aprobat documentul intitulat “Liniile directoare de la Budapesta”, care stabilește domeniile prioritare de cooperare pentru anul 2018.
În discursul rostit în cadrul sesiunii plenare, domnul viceprim-ministru Paul Stănescu a subliniat poziția României de participare activă în promovarea colaborării multisectoriale în cadrul formatului 16+1: „Angajamentul nostru pentru implicarea în dezvoltarea cooperării în acest format s-a concretizat, recent, prin iniţiative care au vizat dimensiunea coeziunii şi a relaţiilor interumane, dar şi domeniul energiei, de importanţă strategică pentru toţi partenerii. Este cu atât mai îmbucurător că participăm la Summit-ul de la Budapesta la mai puțin de o lună de la prima reuniune a miniștrilor energiei și a târgului pentru energie din cadrul formatului 16+1, găzduită de România, în perioada 8-10 noiembrie 2017. Adresez, pe această cale, mulţumiri partenerilor noştri şi tuturor celor care au contribuit la desfăşurarea cu succes, la Bucureşti, a acestui eveniment, precum și, în această vară, a Dialogului Partidelor Politice, demersuri prin care România a evidențiat voința politică de a acționa coeziv și ca liant între Europa și China. Acțiunea noastră trebuie să fie pragmatică, orientată către identificarea de soluții comune în fața provocărilor comune. Nu trebuie să uităm că destinatarii principali ai inițiativelor și proiectelor aflate în dezbatere sunt cetățenii noștri, resursa cea mai valoroasă a progresului națiunilor noastre. În contextul global actual, a devenit imperativă cooperarea paşnică şi armonioasă a statelor în urmărirea obiectivului comun al prosperităţii. Tocmai de aceea, dialogul pe tema cooperării dintre țările noastre trebuie să aibă în vedere toate dimensiunile conectivității. Dezvoltarea echilibrată a acestora este esențială pentru asigurarea unei implementări eficiente a obiectivelor formatului 16+1.”