Jandarm oltean, în misiune internațională sub egida ONU, în Republica Centrafricană

567

Absolvent a numeroase cursuri internaţionale, maiorul Cristian Filip, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Olt, a fost selectat de o comisie ONU pentru a participa la o misiune internaţională în Republica Centrafricană. Selecția a avut loc anul trecut, iar plecarea spre noua misiune sâmbătă.

 Un an în Republica Centrafricană

Trei ofiţeri ai Jandarmeriei Române au fost sâmbătă, 25 noiembrie, dislocaţi  în Misiunea ONU din Republica Centrafricană (MINUSCA) pentru un tur de serviciu inițial de 12 luni. Printre ei, şi maior Cristian Filip, din cadrul IJJ Olt. “Alături de maiorul Cristian Filip vor mai participa doi ofițeri, locotenent-colonel Claudia Popescu și maior Virgiliu Beșca din cadrul Inspectoratului General. Cei trei ofițeri au fost selecționați de către o comisie de evaluare ONU (UN-SAAT), în urma susținerii testărilor din luna iunie 2016. Pentru această nouă misiune încredințată de ONU Jandarmeriei Române, cei trei ofițeri au parcurs mai multe probe de concurs, de la testarea cunoștințelor de limba străină, testare auto în condiții speciale până la tragerea cu armamentul.”, declară Claudia Niţă, purtătorul de cuvânt al IJJ Olt.

Misiunea jandarmului oltean va viza elemente de protecție a civililor, acordarea de sprijin pentru procesul politic de tranziție, sprijinirea eforturilor de extindere a autorității statului și de păstrare a integrității teritoriale a Republicii Centrafricane, promovarea și protecția drepturilor omului și acordarea de sprijin autorităților de tranziție în domeniul justiției și al statului de drept.

Selectat din zeci de candidaţi

Peste 60 de jandarmi, dintre care trei femei, au participat anul trecut la un proces de evaluare desfășurat de o echipă de asistență a Organizației Națiunilor Unite (UNSAAT) în vederea obținerii atestatului care le permite să acceadă la misiuni internaționale. Etapele de selecție în vederea obținerii atestatului au constat în probe de competență lingvistică pentru limba engleză sau franceză, interviu în limba de lucru a misiunii, verificarea aptitudinilor de conducere auto, mânuirea armamentului și efectuarea ședinței de tragere.

Anterior acestui proces de evaluare toți participanții au fost examinați medical și au urmat cursuri de specializare pentru a se familiariza cu legislația internațională, cu cerințele și modul de lucru în cadrul unei misiuni de menținere a păcii.

Cei care au promovat testele de competență și au obținut atestatul au intrat în baza de date a ONU, în vederea realizarii viitoarelor selecții de personal pentru misiunile desfășurate. Printre ei şi olteanul Cristian Filip, care acum se află la prima sa misiune de menţinere a păcii.

De remarcat că, alături de olteanul Filip, din echipa Jandarmeriei Române face parte prima femeie jandarm care participă la o misiune sub egida ONU: locotenent colonel Claudia Popescu, 40 de ani și o carieră de 15 ani.

Medalia Apărării Naţionale, primită de la ambasadorul Franţei

Maiorul oltean s-a pregătit inten pentru misiuni internaţionale. El a absolvit numerose cursuri internaționale, iar în ansul 2014 i-a fost acordată, de către Jandarmeria Naţională Franceză, distincţia „Medalia Apărării Naţionale, eşalon bronz, cu agrafa Jandarmeriei Naţionale Franceze”.

Medalia şi certificatul de acordare au fost înmânate de către ambasadorul Franţei în România, iar Cursul Superior Internaţional a avut ca obiectiv principal formarea ofiţerilor pentru a îndeplini atribuţii în statul major, atribuţii ce sunt orientate spre cooperarea poliţienească internaţională, activităţile de pregătire desfăşurându-se exclusiv în limba franceză. Maiorul Filip Cristian a absolvit Cursul Superior Internaţional în anul 2010, obţinând calificativul „excelent”.

Încă 6 jandarmi în misiuni de pace

Selectarea unui oltean şi dislocarea într’o misiune Onu repreyintă o mândrie pentru Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Olt.

„Ne bucură faptul că printre cei trei ofițeri selecționati se afla și maior Filip Cristian. Acesta a obținut calificative foarte bune la testele de competență, teste care au fost foarte riguroase. Am certitudinea că va reprezenta cu cinste Jandarmeria, în teatrele de operații.,, a declarat pentru Realitatea Oltului” col. Drejoi Tudor Dorel.

Maiorul Filip nu este primul oltean ce participă în misiuni internaţionale de pace. Până acum, IJJ Olt a fost reprezentat de 6 cadre care au participat din 2009 până acum la misiuni în Kosovo.

Românii, în 12 misiuni internaţionale

Jandarmeria Română este reprezentată cu succes de către 25 de cadre în 12 misiuni internaționale. Românii participă la misiuni desfășurate sub egida ONU în Congo, Haiti, Mali și Ucraina, iar un ofițer jandarm care reprezintă Ministerul Afacerilor Interne, în SUA, la sediul ONU.

Jandarmeria Română participă la misiuni internaționale începând cu anul 2002, când a fost dislocat primul detașament al instituției noastre în Kosovo, sub mandatul Organizației Națiunilor Unite. De atunci și până în prezent, instituția noastră a avut constant o reprezentare consistentă în următoarele teatre de operații: Afganistan, Congo, Timorul de Est, Haiti, Mali, Ucraina, numărul total al jandarmilor participanți la misiuni internaționale fiind de peste 1700.