Mii de profesori, PLĂTIȚI cu 600 lei să urmeze cursuri de formare. CCD Olt, partener în proiectul CRED

716

Ministerul Educației trimite în următorii 4 ani 55.000 de profesori de învățământ primar și gimnazial la cursuri de formare. Cursurile sunt gratuite, iar participanții vor primi o subvenție pentru transport și mâncare. Partener în cadrul proiectului Ministerului Educației, cu un buget de 42 milioane lei, este și Casa Corpului Didactic Olt.

Casa Corpului Didactic Olt, alături de alte 7 CCD-uri din Botoșani, Brașov, București, Buzău, Cluj, Teleorman și Timiș și inspectoratele școlare județene Bihor, Iași și București sunt parteneri în cadrul unui proiect amplu pentru care Ministerul Educației a semnat marți contractul de finanțare.

55.000 de profesori vor fi trimiși de minister la cursuri de formare profesională. În cadrul programului “Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” (CRED), în următorii 4 ani, 15.000 de profesori din învățământul primar și 40.000 din cel gimnazial vor face cursuri pentru a preda în conformitate cu noile planuri-cadru și programe școlare aferente celor două cicluri de învățământ.

O noutate pentru sistemul educațional în ultimii ani, profesorii nu vor mai trebui să plătească pentru cursuri, ci vor fi ei plătiți să învețe. Ei vor primi o subvențâie de 600 d elei, pentru transport și mâncare. Suplimentar, pentru cadrele didactice generatoare de bune practici vor fi acordate 150 de premii.

Pentru desfășurarea activităților de formare vor fi alcătuite 2.750 grupe de profesori în toate județele și în Capitală. Numărul total de ore de formare la nivel național este de 330.000, implicând aportul a 900 de formatori. Totodată, prin intermediul activităților incluse în CRED, se are în vedere creșterea calității și relevanței educației în școlile aflate în zone cu populație vulnerabilă, ținta fiind reducerea ratei de părăsire timpurii a învățământului prin implementarea de proiecte inovative axate pe dezvoltarea competențelor-cheie, în contexte de învățare curriculare și extracurriculare stimulative și motivaționale, pentru cel puțin 2.500 de elevi.

Proiectul se va derula în perioada 2017-2021 și are un buget de aproximativ 42 milioane de euro.

Profesorii au primit și alte vești bune privind finanțarea sectorului de educație: în decembrie, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene va lansa finanțări de peste 370 milioane de euro, cu accent pe burse doctorale, A doua șansă pentru tineri și acordarea de subvenții pentru studenții din categoriile dezavantajate.