Compania de Apă anunţă investiţii masive la Balş: staţie de epurare şi 11 staţii de pompare, pe fonduri europene

312

Reabilitări şi extinderi reţea de apă şi canalizare, reabilitare foraje, staţii de tratare, pompare şi rezervoare de apă şi, cele mai importante, construirea a 11 staţii de pompare şi a unei staţii de epurare sunt investiţiile pe care le are în vedere Compania de Apă Olt pentru oraşul Balş, oraş unde analizele Direcției de Sănătate Publică Olt au indicat depășiri și de 20 de ori a concentrației de nitriți și amoniu.

Compania de Apă Olt a preluat de la 1 august serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare al orașului Balș. CAO va demara proiecte ample de investiții, puţurile din Balş fiind săpate din 1968, iar apa furnizată la robinetele bălșenilor având, potrivit analizelor Direcției de Sănătate Publică Olt, depășiri și de 20 de ori a concentrației de nitriți și amoniu, fapt ce pune în pericol mai ales sănătatea nou-născuților, care pot muri subit.

https://realitateaoltului.ro/2017/08/01/alimentarea-cu-apa-a-balsului-preluata-de-azi-de-compania-de-apa-olt/

Pentru îmbunătăţirea calităţii apei şi până la demararea unor investiţii, CAO efectuează săptămânal analize fizico-chimice-bacteriologice și activități de igienizare a rețelelor de aducțiune și distribuție și a rezervoarelor de înmagazinare a apei potabile. Se monitorizează în permanență extragerea apei brute din fronturile de captare pentru a  determina parametrii de calitate.

”Având în vedere, că orașul Balș nu a beneficiat de prima etapă de investiții prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013 ”Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt”, sistemul de apă, canalizare și epurarea apelor uzate este unul învechit și neperformant. De aceea, au apărut unele probleme privind calitatea apei, probleme pe care încercăm să le ținem sub control până la demararea viitoarelor investiții pe fonduri europene”, a declarat Cristian Bircea, director Calitate-Mediu Compania de Apă Olt.

Prin Programul Operațional Infrastructură Mare –  Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Olt în perioada 2014-2020, Compania de Apă Olt este în curs de accesare de fonduri europene, pentru continuarea investițiilor în reabilitarea și extinderea rețelelor de apă ,canalizare și epurare din localitățile care fac parte din operator. Compania de Apă Olt a realizat un studiu de fezabilitate și a cuprins și orașul Balș în acest program. Investițiile care vor fi derulate, în următorii ani, în orașul Balș, sunt următoarele:

 • Reabilitarea a 17,54 de kilometri rețea de distribuție a apei;
 • Reabilitarea a 8.12 kilometri rețea de canalizare;
 • Extinderea cu 5,32 kilometri rețea de distribuție a apei potabile;
 • Extinderea cu 4,53 de kilometri rețea de canalizare;
 • Reabilitarea a 5 foraje;
 • Reabilitarea a 2 Stații de Tratare Apă Potabilă;
 • Reabilitarea a 2 Stații Pompare Apă Potabilă;
 • Reabilitarea a 2 rezervoare de apă, cu un volum de 2500 de mc;
 • Reabilitarea a 3,55 kilometri conductă de aducțiune;
 • Construirea a 11 Stații Pompare Apă Uzată;
 • Reabilitarea a 6 Stații de Pompare Apă Uzată;
 • Construirea unei noi stații de epurare.

 ”Compania de Apă Olt, în calitate de operator regional, este singura entitate care poate beneficia de aceste fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură  Mare 2014-2020 și care poate moderniza întregul sistem public de alimentare cu apă, canalizare și epurarea apelor uzate  din orașul Balș. Scopul nostru este să oferim cetățenilor servicii de cea mai bună calitate. Vrem să devenim o parte importantă a comunității din Balș, iar locuitorii acestui oraș să fie mulțumiți de serviciile noastre”, a declarat Cătălin Ușurelu, director general Compania de Apă Olt.

Pentru a putea beneficia de investiții cu finanțare europeană în sistemul public de alimentare cu apă, canalizare și epurarea apelor uzate, orașul Balș a trebuit să devină parte a Companiei de Apă Olt.