Florin Iordache: Legile justiției, prioritatare

72

Proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei a fost finalizat. El va ajunge în aceste zile pe masa membrilor comisiei speciale, condusă de deputatul Florin Iordache, pentru armonizarea legislației din domeniu.

Președintele comisiei speciala a Parlamentului pentru armonizarea legilor justiției, deputatul Florin Iordache, a anunţat că imediat ce proiectul de lege va ajunge se va trece la analizarea lui. Potrivit demnitarului oltean, se are în vedere ca forma finală a acestuia să răspundă unor cerințe precum cele prevăzute în hotărârile pilot date de CEDO cu referire la condiţiile din penitenciare.

,,Va trebui să stabilim forma finală și referitor la aspectele mult discutate în spațiul public. Este vorba, printre altele, de prevederile ce fac referire la eliminarea preşedintelui din procedura de numire a şefilor de la DNA, DIICOT şi a procurorului general, dar şi trecerea inspecţiei judiciare de la CSM la Ministerul Justiţiei. Trebuie să găsim cea mai bună formă și trebuie să o facem în cel mai scurt timp. Legile justiției sunt prioritare dacă nu vrem să ne trezim cu sancțiuni de la forurile și instituțiile interneaționale,, a declarat deputatul Florin Iordache.

Acesta a mai precizat că pentru pentru a stabili forma finală a proiectului se va ține seama de concluziile întâlnirilor ce vor avea loc reprezentanții categoriile profesionale din domeniu.

Misiunea comisiei speciale condusă de Iordache este cu atat mai dificilă cu cât CSM a dat un aviz negativ acestui proiect, iar peste 3.500 de magistrați și-au exprimat nemulțumirile, pentru forma plecată de la Ministerul Justiției, printr-o scrisoare făcută publică în care au cerut retragerea acestuia.