VIDEO Stâlpii în mijlocul șoselei ocolitoare a Caracalului, virali pe net. Minunea, explicată de primărie

448

Ultima minune din Caracal a invadat internetul: stâlpi de iluminat și înaltă tensiune, postați fix în mijlocul centurii ocolitoare a fostei capitale romanațene. Se vor reloca, spune primăria, săptămâna trecută fiind semnate și ultimele avize și acorduri.

Deși nu sunt o noutate, din 2011 fiind demarate lucrările de construcție a centurii ocolitoare a municipiului Caracal și nici astăzi aceasta nu este dată în folosință, stâlpii de iluminat și înaltă tensiune rămași fix în mijlocul șoselei au devenit virali pe net. Orașul Minunilor mai numără astfel încă o minune, reală din păcate, încă nedemontată. Proiectarea greșită a centurii, care nu a prevăzut sensuri giratorii care să permită ieşirea sau intrarea pe şoseaua ocolitoare, fie de pe drumul judeţean ce leagă Caracalul de Corabia, fie de pe DN6 ce face legătura între Craiova şi Bucureşti, traversând ,,oraşul minunilor”, a dus și la întârzierea relocării rețelei de tensiune.

Ultimele avize și acorduri au fost semnate săptămâna trecută, astfel că imaginile ce astăzi sunt virale pe rețelele de socializare vor deveni doar amintire. „Acești stâlpi de tensiune, deveniți celebri după câte fotografii li s-au făcut, se află în mijlocul soselei între Craiova și Caracal, însă nu este o variantă tehnică acceptată. Este o etapă intermediară și normală în derularea unei lucrări, construcția drumului necesitând mai mult timp decât relocarea reâelei de tensiune în sine. Etapa aceasta de extragere a stâlpilor de medie și înaltă tensiune a întârziat din cauza lipsei avizelor și acordurilor pentru relocarea rețelei. Primăria Municipiului Caracal a emis săptămâna trecută autorizația de construcție pentru relocarea acestor rețele. Întârzierea a fost cauzată de dificultatea expropierilor suplimentare de teren, necesare mutării practic a acestor stâlpi. Tot săptămâna trecută s-a semnat și ultimul acord notarial privind acceptul de expropiere. Demersul a fost unul destul de dificil, deoarece în zonele de relocare se aflau terenuri private, dar și Stațiunea de Cercetare Agricolă”, a explicat Primăria Caracal într-un comunicat de presă.

Valoarea lucrărilor la şoseaua ocolitoare a municipiului Caracal este de peste 70 milioane lei. În primăvara lui 2011, s-a dat undă verde unei astfel de investiţii. Lucrările au durat mai puţin de doi ani, fiind efectuate doar în procent de aproape 15% şi s-au sistat după ce firma care realiza lucrările – Romstrade a rămas fără patron, el fiind arestat pentru fapte de corupţie. Un an le-a trebuit mai- marilor de la CNADNR pentru a anula contractul încheiat cu firma lui Nelu Iordache, aflat după gratii, şi reluarea procedurilor de încredinţare a lucrărilor rămase. Stabilirea noului constructor a durat mai bine de un an. Dacă primul termen pentru finalizarea centurii era mai 2013, ultimul a fost stabilit pentru mijlocul lui 2015. Deși finalizată, investiţia este inutilizabilă pentru că proiectul a fost greşit.

 

IMAGINI centura cu stâlpi în mijloc și explicațiile autorităților:

Noi probleme la șoseaua ocolitoare a Caracalului. Vezi ce a mai uitat proiectantul să prevadă