Concert la Conacul Neamţu, cu scopul salvării ansamblului boieresc şi transformarea în centrul de educaţie, permacultură şi meşteşuguri tradiţionale

152

SOS Conac este proiectul prin care se atrage atenţia asupra degradării conacului Neamţu din Olari, comuna Pârşcoveni, monument istoric. Acțiunea de strângere de fonduri pe care dorește să o promoveze concertul SoNoRo Conac are ca destinație repararea acoperișului.

Un centru de educaţie, permacultură şi meşteşuguri tradiţionale este destinaţia pe care doreşte s-o dea conacului Neamţu actualul proprietar- Fundaţia Pro Patrimonio. Pentru renovarea ansamblului boieresc, a fost iniţiată o acţiune de strângere de fonduri, pentru promovarea proiectului SOS Conac fiind organizat joi un concert de muzică de cameră.

După concerte în Castelul Bran, Palatul Teleki, Castelul Corvinilor şi multe alte conace sau clădiri de patrimoniu din ţară, SoNoRo Conac, un proiect care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României, ajunge şi la Olt. Astfel, SoNoRo Conac organizează joi, 21 septembrie, un concert la Conacul Neamțu din satul Olari, organizatorii dorind să atragă atenția asupra pericolului de degradare și de dispariție în care se află acest imobil important din patrimoniul arhitectural românesc.

„Fundația Pro Patrimonio care administrează lucrările de reabilitare ale clădirii încearcă recuperarea valorilor acestuia şi dezvoltarea unor programe culturale pe termen scurt, mediu şi lung. Ţinând cont de faptul că în partea de sud a ţării resursele culturale în general, şi cele arhitecturale în special, sunt insuficient exploatate şi dezvoltate, Pro Patrimonio doreşte să dezvolte în locaţia oferită de întregul ansamblu al Conacului Neamţu un centrul de educaţie, permacultură şi meşteşuguri tradiţionale. Acțiunea de strângere de fonduri pe care dorește să o promoveze concertul SoNoRo Conac are ca destinație repararea acoperișului. Datorită neglijenţei şi vandalizărilor progresive acoperişul cu olane este deteriorat, parţial înlocuit cu tablă, iar şarpanta este stricată în multe locuri. Intervenţia de urgenţă trebuie facută prin conservarea şi refacerea acoperişului cu olane smălţuite. Jgheaburile şi scurgerile completează acest prim pas care presupune o reabilitare graduală, pas cu pas, într-o manieră neagresivă. Accesul la concertul SoNoRo Conac este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.”, au anunţat organizatorii.

Conturile în care pot fi făcute donațiile pentru continuarea lucrărilor de reabilitare sunt:

Fundația Pro Patrimonio, CUI 13212145, adresa str. Pictor Verona 13, sector 1 București, ING Bank N.V. Amsterdam, sucursala Piața Romană București: 

  • cont lei ING Bank RO50INGB0000999906569530; 
  • cont euro ING Bank RO61INGB0000999906569720; 
  • cod swift INGBROBU. 

Conacul Neamţu a intrat în această vară într-un amplu proces de restaurare, lucrările fiind făcute de şapte voluntari englezi şi francezi, îndrumaţi de doi instructori români de la UNARTE.

Despre Conacul Neamţu

Conacul Neamțu din Olari este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Olt. A fost locuința boierului Constantin C. Neamțu, unul din fondatorii Băncii Comerțului din Craiova (sediul actualei primării din Craiova) – Societate Anonimă. În 1911, Primăria Craiova a scos la licitație Conacul și jumătate din moșie, iar Constantin C. Neamțu l-a cumpărat. În 1948, a fost naționalizat, fiind folosit ca sediu Agromec Olari, apoi grădinița de copii și punct sanitar. După 1989, unul dintre fii boierului, Șerban Neamțu, a revendicat conacul și acesta i-a fost retrocedat, donându-l în anul 2005 către Uniunea Arhitecților din România (UAR), cu condiția restaurării acestuia și menținerii lui în stare bună. În 2016, donația a fost revocată din cauza neîndeplinirii condițiilor din contract.