Sindicaliștii din poliție dau astăzi ochii cu primul ministru Tudose, în urma decesului colegului lor din Suceava, înjunghiat mortal în timpul programului. Din delegația sindicală face parte și Cristel Ioțu, vicepreședinte SNPPC și președinte al filialei oltene. Polițiștii pun pe tapet situația deficitului de cadre, dar și salarizarea.
Citiți și:
Polițistul Sorin Vezeteu a fost înjunghiat mortal joi seară, în timp ce era de serviciu în Postul de Poliție Transporturi Feroviare din Gara Burdujeni (Suceava). Tragedia l-a determinat pe primul ministru al României să se întâlnească astăzi cu sindicaliștii din poliție pentru a discuta despre drepturile și obligațiile polițiștilor în vederea luării unor măsuri care să conducă la evitarea situațiilor de genul acesta. Potrivit agendei oficiale a premierului, întâlnirea cu sindicaliștii din Poliție este programată de la ora 11.00.
Din delegația sindicală face parte și Cristel Ioțu, vicepreședinte Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual și lider Biroul Teritorial Olt, totodată şi preşedinte al Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”- Filiala Olt. „Îmi pare rău că ne aducem aminte de polițiști și de drepturile lor numai în momente de genul acesta! Meseria de polițist este una de vocație și una cu pericol!. Întotdeauna și dintotdeauna suntem în pericol, nu ne-am trezit acuma cu o situație nouă”, a declarat Ioțu pentru Realitatea Oltului, în timp de ce afla în drum spre Palatul Victoria.
La nivelul județului Olt, potrivit datelor Inspectoratului de Poliție Județean, anul trecut au fost ultragiați 6 polițiști și s-au înregistrat 3 accidente ușoare cu leziuni care au necesitat doar câteva zile de îngrijiri medicale și un accident de muncă.
170 de cadre- deficit la Olt
Doleanța primului ministru este ca niciun polițist să nu mai patruleze singur, echipa urmând să fie formată din patru oameni. „Din punctul meu de vedere, nu mai vreau patrule de unul singur. Atunci când ai un singur polițist, care trebuie să patruleze într-o zonă — se subînțelege că acea zonă are un potențial infracțional sau negativ—, el își pune gratuit viața în pericol. Nu poți să îl trimiți de unul singur. Se vor trimite echipe, chiar dacă este vorba de echipe mixte alcătuite din polițiști și jandarmi”, a declarat Tudose.
Oltul nu se află, potrivit IPJ, în situația județelor care scot în fața infractorilor un singur polițist. „Nu avem patrule formate dintr-un singur om. Suntem sprijiniți de jandarmi acolo unde nu avem cadre suficiente”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt Alexandra Dicu.
Avem însă destui oameni care asigură de unii singuri schimbul. „Patrulele vor fi mixte polițist- polițist local unde avem poliție locală sau polițist- jandarm. Vor fi mixte ca și formulă de avarie pe termen scurt sperăm, până s eva rezolva problema deficitului de cadre. Vorbim de un deficit de 20.000 de cadre la nivel național, iar la nivelul Oltului de 170 de cadre reprezentând circa 17%. În niciun județ nu se paote asigura în totalitate patrularea fără ajutor. Cel puțin în mediul rural unde și la Olt avem situații du 2 oameni la post în loc de 3. Ca să se asigure continuitatea, avem un om pe schimb, fără a mai vorbi de liberele aferente orelor suplimentare care nus e pot da. Ar trebui să avem 4 persoane încadrate ca să fie respectate liberele.”, ne-a explicat Ioțu.