TAB al Armatei Române SCUFUNDAT în Dunăre în timpul unui exercițiu militar

208

Un Transportor Amfibiu Blindat (TAB) de tip 77, producție autohtonă, aparținând Armatei Române s-a scufundat în timpul unui exercițiu militar de trecere forțată a Dunării prin brațul Borcea, în dreptul localității Bordușani, din județul Ialomița.

TAB-ul executa manevra de trecere forțată a Dunării, în timpul exercițiului militar din cadrul Saber Guardian 17. Cei trei militari aflați înăuntru au reușit părăsească vehiculul și au fost aduși la mal de către o barcă de salvare.

TAB-ul 77, vehicul de producție autohtonă, este unul dintre blindatele cele mai răspândite în dotarea forțelor armate Române, dar care a ajuns la limita uzurii. Armata are în plan înlocuirea TAB-urilor vechi, însa până în prezent s-a reușit achiziționarea a doar câtorva zeci de transportoare blindate Piranha IIIC care se află în dotarea brigăzii de la Craiova.

Incidentul repune pe tapet discuția despre dotările Armatei Române, după ce un camion militar s-a răsturnat într-o râpă, în județul Argeș, în apropiere de Câmpulung Muscel, pentru că a rămas fără frâne. În urma accidentului, doi militari și-au pierdut viața.