Elevii olteni au oferit… surprize – surprize la examenele naţionale

96

Examenele naţionale s-au încheiat. Ca de fiecare dată, tragem linie, inventariem rezultatele şi facem analize care să stea la baza strategiilor ce vor fi implementate. Ne bucurăm de fiecare statistică pozitivă şi ne întristăm când constatăm că aşteptările nu ne-au fost satisfăcute. Una peste alta, ajungem la aceleaşi concluzii ca în fiecare an: avem copii de excepţie, care ne umplu inima de mândrie, dar avem şi tineri cu care nu ştim ce să mai facem pentru a-i aduce pe drumul cel bun. 

Elevii noștri, pe primul loc la Evaluare

Rata mediilor peste cinci, numărul notelor maxime și al mediilor de 10 obținute de elevii noștri la Evaluarea Națională clasează județul Olt pe primul loc în clasamentul pe regiune și pe locul opt pe țară. Este cel mai bun rezultat obținut în ultimii ani.10 elevi din Olt au reușit să obțină media maximă la Evaluarea Naţională. Toți sunt absolvenți ai unor școli din mediul urban, 9 din Slatina și unul din Caracal. Cu o singură excepţie, toţi absolvenţii de gimnaziu cu care ne lăudăm după această sesiune a acestui examen național sunt fete.

În clasamentul unităţilor de învăţământ conduce Şcoala Gimnazială ,,Eugen Ionescu”, cu patru elevi care au trecut de acest hop cu media 10, urmată, surprinzător, de Liceul cu Program Sportiv cu  doi elevi de 10, iar pe poziţia a treia se situează Colegiul Naţional Vocaţional ,,Nicolae Titulescu”, Colegiul Naţional ,,Ion Minulescu”, Şcoala Gimnazială ,,Vlaicu Vodă” şi Şcoala Gimnazială Nr. 2 din Caracal, cu câte un elev care a primit nota maximă la ambele probe ale evaluării.

  1. DABU N. Costin Alexandru (LICEUL CU PROGRAM SPORTIV )
  2. MLADIN E. Raisa Maria (LICEUL CU PROGRAM SPORTIV)
  3. DAN D. Eliana (ȘCOALA GIMNAZIALĂ “EUGEN IONESCU”)
  4. PĂUNESCU I. Bianca Andreea (ȘCOALA GIMNAZIALĂ “EUGEN IONESCU”)
  5. CÎRSTEA I. Daria Mihaela (ȘCOALA GIMNAZIALĂ “EUGEN IONESCU”)
  6. TUDOSIE T. Maria Andreea (ȘCOALA GIMNAZIALĂ “EUGEN IONESCU”)
  7. DOINEA ID. Elena Delia (COLEGIUL NAȚIONAL VOCAȚIONAL “NICOLAE TITULESCU”)
  8. MIOC TC. Roxana Maria (COLEGIUL NAȚIONAL “ION MINULESCU”)
  9. GUȚICĂ-FLORESCU L. Maria Teodora (ȘCOALA GIMNAZIALĂ “VLAICU VODĂ”).

10.CONSTANTINESCU Delia Georgiana (Șc. Nr.2 CARACAL)

Cinci dintre elevii amintiţi au scăpat de emoţiile admiterii, având 10 media de admitere în învăţământul preuniversitar. Practic, ei ar fi putând opta pentru orice liceu din judeţ sau din ţară.

La nivel judeţean s-au înregistrat, potrivit statisticilor oficiale, 130 de note de 10, cele mai multe – 84 fiind obţinute la matematică. Cât priveşte procentul de promovabilitate, acesta s-a ridicat la 78,92%.

Valorile nu exclude non-valoarea

Şcoala Gimnazială ,,Eugen Ionescu” este, de departe, cea mai bună unitate de învăţământ gimnazial din judeţ, nu doar raportându-ne la rezultatele obţinute de elevi la evaluările din ultimii ani, ci şi luând în calcul reprezentarea judeţeană la olimpiadele şcolare, faza naţională sau competiţiile internaţionale. La polul opus se situează Școala Generală ,,Nicolae Coculescu” din Scornicești, unde doi elevi care au susţinut Evaluarea Naţională se pot lăuda cu media 1.00.

Rezultate slabe pe unitatea de învățământ au înregistrat şi elevii de la  Şcoala General nr. 1 Caracal. Aici din cei 10 elevi care au susţinut Evaluarea Naţională nu a promovat niciunul, Şcoala Gimnazială din Bârza unde niciunul din cei 2 elevi înscrişi la examen nu a promovat și Școala Gimnazială din Sâmburești unde cei 3 elevi care au luat parte la Evaluare au obţinut maxim media 3,30. Dacă nu v-am convins că avem totuşi motive de îngrijorare cu privire la viitorul şcolii oltene şi la rezultatele pe care le-am putea înregistra peste ani la Bacalaureat, vă mai spunem că 350 de locuri în licee vor fi ocupate de elevi are nu au reuşit să obţină minim cinci la examen. Potrivit statisticilor oficiale, doi din trei astfel de elevi au medii de admitere cuprinse între 4,99 şi 4, iar restul chiar mai mici, iar alţi 15 au medii cuprinse între 2,99 şi 2. Aceleași date arată că, la nivel județean, deținătorii a două din aceste medii la admitere sunt elevi de la Şcoala  Generală ,,Nicolae Coculescu” din Scornicești care nici măcar datorită mediilor din anii de școală generală nu reușesc să treacă de media de admitere doi.

Performanţe la Bac

Notele obținute de liceenii din Olt la Bacalaureat au condus la o rată a promovabilităţii de peste 63%. Este, susţin reprezentanţii IŞJ Olt, cel mai bun rezultat din ultimii şapte ani. În plus, doi elevi au trecut de Bac cu media 10. Contestaţiile depuse au crescut procentul de promovabilitate la 65%, dar şi numărul liceenilor olteni care se vor putea lăuda cu media 10. Practic, în loc de doi, Oltul se poate mândri cu patru liceeni de excepţie.  Celor doi tineri de la Colegiul Național ,,Ion Minulescu” li se alătură o altă colegă – Teia Andrada Vava, dar și Alina Daniela Stanca, o absolventă a liceului Teoretic ,,Petre Pandrea” din Balș.

La nivel judeţean a mai fost înregistrată o performanţă: o elevă a obţinut 10 la una dintre discipline fără să se prezinte la probă. Este vorba de multipla medaliată de la competiţiile naţionale şi internaţionale de matematică -Ramona Deaconu.

Despre ce s-a întâmplat la Bacalaureatul din Olt se mai poate spune că doi din trei liceeni care au contestat nota iniţială de la una sau mai multe probe au primit unele mai bune. Partea proastă este că restul a primit note mai mici decât cele iniţiale. Notele de la contestaţii au făcut ca 53 de elevi care picaseră inițial examenul să fie declaraţi admişi, dar şi ca 23 de liceeni care au avut în mână, la figurat vorbind, diploma de Bac să o piardă după recorectarea lucrărilor ale căror note fuseseră contestate. Cea mai mare diferenţă în plus dată la recorectare a fost de 2,5 puncte, iar în minus de 1,85.

Licee de tot felul

Pe primul loc la nivel județean, raportat la procentul de promovare a examenului, se situează Colegiul Național ,,Radu Greceanu” din Slatina cu peste 95, 44 % elevi promovați, urmat de Liceul Teoretic ,,Mihai Viteazul” din Caracal cu o promovabilitate de 94, 53% și Colegiul Național ,,Ion Minulescu” cu o rată a promovabilității de 92, 60%. Pe poziția a patra se află Liceul din Iancu Jianu cu o promovabilitate de 81,25%, rezultatul constituind marea surpriză a acestei sesiuni de bacalaureat. La polul opus, trei licee din Olt au reușit să obțină nedorita performanță de a înregistra zero promovabilitate la examenul de Bacalaureat. Este vorba de Liceul Tehnologic Crîmpoia, Liceul Tehnologic Izvoarele şi Liceul Tehnologic Drăgăneşti-Olt. Potrivit afirmaţiilor inspectorului general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, Felicia Man, acestea urmează, cel mai probabil, să fie desfiinţate. Şefa educaţiei judeţene susţine că aceste licee au ,,apărut” în 2010 când fostele şcoli de arte şi meserii s-au transformat în unităţi de învăţământ preuniversitar, fără a putea să ţină pasul cu rigorile acestei forme de învăţământ.Cel mai probabil, în următorii doi ani aceste unităţi de învăţământ preuniversitar vor fi desfiinţate.