Mii de profesori, înapoi pe băncile școlii. Cursuri și în vacanță

578

Cadrele didactice care vor să se perfecționeze în urma absolvirii unui curs de formare sau au nevoie de credite au la dispoziție zeci de cursuri în cadrul Casei Corpului Didactic Olt. Formarea continuă și în vacanța de vară. Creditele obținute sunt valabile cinci ani.

Conform metodologiei, fiecare cadru didactic este obligat să obţină 90 de credite de la definitivarea în învățământ, în intervale consecutive de 5 ani. De obicei, profesorii participă la cursuri pentru a strânge creditele folositoare în situaţii de pretransfer, restrângeri de activitatea, detaşări, când se face concurs de dosare, participarea la cursuri de formare fiind importantă și la obținerea gradațiilor de merit, dar și la evaluarea anuală pentru obținerea calificativului FB.

Profesorii olteni pot alege să participe la programe de formare în funcție de numărul orelor de curs, cel de credite sau preț, oferta CCD Olt fiind una variată. În acest an școlar, oferta de formare a cuprins nu mai puțin de 71 de cursuri, la care au participat aproape 2000 de cursanți, iar programele se derulează și pe timpul vacanței de vară.

“În curs de desfășurare avem în acest moment 10 cursuri, unele pe final. Programele de formare nu vor fi întrerupte pe timpul vacanței de vară, perioada de derulare fiind stabilită în funcție de formarea grupelor de câte 25 de cursanți. Se întâmplă chiar ca în paralel să derulăm același curs cu două grupe, atunci când se înscriu foarte multe cadre didactice. Un curs costă în funcție de numărul de ore și cel de credite- unul fără credite în medie 70 de lei, unul cu 15 credite- 200 lei, cu 30 credite- 350 lei”, explică Marius Bălașa, directorul CCD Olt.

Iar numărul profesorilor care se întorc în bănci pentru a-și continua formarea profesională, de voie sau de nevoie, nu este mic. “Anual, din cei circa 4000 de profesori, cam 25% merg la cursuri, care punctează oriunde: cele cu credite la gradații de merit, la orice mobilitate, la evaluarea anuală, celelalte la dezvoltarea profesională. Cum unele cadre didactice se înscriu nu doar la un curs, numărul cursanților ajunge într-un an la 2000”, spune Bălașa.

Pentru noul an școlar, CCD Olt pregătește iarăși o ofertă stufoasă. Potrivit directorului Bălașa, în 2017- 2018 se vor organiza 50 de cursuri, avizate deja, și 7 cu credite.