Pe schele fără protecție de accidente, fără contract și neplătiți legal. ITM Olt a sancționat patronii

197

Își riscă în fiecare zi viața muncind în construcții, în condiții ilegale. Și, în plus, patronii nici nu le asigură plata cuvenită. Zeci de astfel de deficiențe au fost constatate săptămâna trecută de Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt la o acțiune de verificare în domeniul construcțiilor.

Săptămâna trecută, s-a desfășurat Campania Națională privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor. La nivelul Oltului, au fost constatate numeroase deficiențe, valoarea amenzilor aplicate fiind de 233.000 de lei. “Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a verificat un număr de 19 agenți economici care desfăşoară astfel de activităţi, în urma cărora s-au constatat 50 deficiențe, pentru care s-au aplicat 36 sancţiuni contravenţionale, din care 7 amenzi cu o valoare totală de 123.000 lei.  De asemenea, au fost identificate, la un număr de 4 agenţi economici, 11 persoane care desfăşurau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă, valoarea amenzilor aplicate pentru această deficienţă fiind în valoare de 110.000 lei.”, declară Cristian Ungureanu, inspector șef ITM Olt.

Deficienţele cele mai frecvente au fost: neîncheierea contractului individual de muncă,  neacordarea sporului privind repausul săptămânal, neplata drepturilor salariale, neevidențierea orelor de muncă efectuate sâmbăta și duminica, utilizarea schelelor de fațadă fără sisteme de protecție colectivă (platforme, scări de urcare, podini cu trapă, plase de protecție), nepurtarea echipamentului de protecție sau lipsa amenajărilor și dotărilor locului de muncă pentru prevenirea căderilor în gol și a altor pericole.