Oltenii, victime ale atacurilor cibernetice. Poliția recomandă actualizarea sistemelor de operare

166

Fie că au avut nevoie de caziere, de rețete, să depună cereri la APIA sau să plătească taxe, ieri oltenii au fost nevoiți să aștepte până după-amiază actualizarea sistemelor informatice, acțiune de precauție efectuată la mai multe instituții publice în urma atacului cibernetic din weekend. Poliția Română a lansat o AVERTIZARE RANSOMWARE ,,WANNACRY”, prin care informează despre aceste atacuri și ne învață ce trebuie să facem pentru a nu afectați sau cum trebuie să procedăm în În eventualitatea infectării cu ransomware.

Sistemul de operare Windows a căzut victimă unul atac cibernetic la finele săptămânii trecute, afectând peste 200.000 de sisteme informatice din peste 150 de țări, printre care și România. Atacul cibernetic a blocat ieri activitatea mai multor instituţii din ţară, printre acestea Institutul Naţional de Statistică, Direcţia Generală a Vămilor, site-ul Camerei Deputaţilor, al ministerului Energiei, ANAF, CNAS, aplicația on-line pentru depunerea cererilor APIA, MAI. Se spune că cinci instituții publice ar fi fost afectate de atacurile informatice, fără însă a fi făcute publice numele lor, însă ca metodă de precauție majoritatea instituțiilor mari și-au actualizat sistemele de operare, specialiștii IT fiind chemați la muncă de peste weekend pentru a face update-urile necesare. Astfel, ieri o mare parte din zi sistemele au fost blocate în mai mult instituții și nu puțini au fost aceia care au rămas fără caziere, rețete, cereri  depuse sau diverse taxe plătite.

320 de adrese IP din România, de la instituţii publice şi până la firme private, au fost puse la pământ de infractori. Procurorii DIICOT încearcă să afle cine şi de ce a lansat atacul.

Piraţii internetului au pus frână maşinilor Dacia, angajaţii celor două schimburi, ce ar fi trebuit să producă 800 de maşini, au fost trimişi acasă. Virusat a fost și sistemul informatic al Spitalului Judeţean Bacău- atacatorii au blocat acccesul la datele pacienților internați acolo în ultimele luni.

Ce ne sfătuiește poliția

Pentru a ne proteja de astfel de atacuri, specialiştii IT ne sfătuiesc să folosim cea mai recentă versiune a sistemului de operare. Ieri, Poliția Română a lansat o AVERTIZARE RANSOMWARE ,,WANNACRY”, recomandând utilizatorilor de calculatoare să actualizeze sistemele de operare întrucât ransomware-ul nu poate compromite sistemele de operare cu actualizările la zi.

„Malwareul se propagă prin intermediul unor mesaje email care conțin atașamente și link-uri malițioase, atacatorii utilizând tehnici de inginerie socială pentru a determina utilizatorii să le acceseze (phishing). Odată infectat un calculator dintr-o rețea, malware-ul încearcă să se răspândească în interiorul acesteia și să afecteze toate calculatoarele care comunică între ele. Procesul de răspândire se realizează prin exploatarea unei vulnerabilități a sistemului de operare. Microsoft a publicat încă din luna martie 2017 o actualizare de securitate pentru rezolvarea vulnerabilității  exploatată de acest ransomware pentru răspândire, cunoscută ca MS17-010. După infectarea cu malware și criptarea datelor de pe calculatoare, atacatorii solicită o plată de circa 300 USD (0.1781 bitcoin) pentru decriptarea acestora. „, se arată în comunicatul poliției.

Organizațiile și utilizatorii sunt sfătuiți să:

  • actualizeze la zi a sistemele de operare și aplicațiile pe care le dețin.
  • blocheze porturile SMB (139, 445) în cadrul rețelei.
  • utilizeze un antivirus actualizat cu ultimele semnături.
  • manifeste atenție sporită la deschiderea fișierelor și link-urilor provenite din surse necunoscute/incerte, mai ales cele din mesajele email.
  • realizeze periodic copii de siguranță (backup) pentru datele importante.

În eventualitatea infectării cu ransomware:

  • deconectați imediat de la rețea sistemele informatice afectate.
  • dezinfectați sistemele compromise.
  • restaurați fișierele compromise utilizând copiile de siguranță (backup).
  • nu plătiți sumele cerute de atacatori, nu există garanția recuperării datelor.