Taxe înjumătăţite pentru maşinile cu afişe “de vânzare” pe geam. Lipsa acordului, amendată cu 500 – 1000 de lei

972

Primăria Slatina va modifica Regulamentul privind ocuparea temporară a domeniului public şi privat în municipiu şi modalitatea de încasare a taxei pentru vehicul/autovehicule scoase la vânzare, eliminând obligativitatea de a scoate la vânzare autoturismul doar în anumite spaţii delimitate, micşorând taxa percepută şi eliminând prevederea devenită ilegală privind ridicarea maşinii. Modificările vor fi aprobate în şedinţa extraordinară de mâine a Consiliului Local.

În 2014, autorităţile slătinene stabileau printr-un regulament că vehiculele/autovehiculele pot fi scoase la vânzare numai după plătirea unei taxe destul de piperate şi numai în spaţii special delimitate de primărie în acest sens, sancţiunile pentru nerespectarea HCL 196/12.06.2014 fiind cuprinse între 500 şi 1000 de lei şi dispoziţie de ridicare a maşinii, încercând astfel să-i descurajeze pe samsari să mai ocupe parcările cu maşini scoase la vânzare.  Nici după aproape trei ani, primăria nu a reuşit delimitarea unor spaţii, fapt ce a lăsat în voie comercianţii să-şi continue nestingheriţi activitatea, fără a putea fi aplicată vreo amendă în acest sens.

Mâine, administraţia municipală va solicita votul consilierilor locali privind modificarea acestei hotărâri neaplicate până acum, în sensul că se va da liber parcării vehiculelor/autovehiculelor scoase la vânzare în parcările din oraş, fără obligaţia de a merge în spaţiile private, cu condiţia ca proprietarul să deţină un acord de ocupare temporară a domeniului public. Documentul care permite expunerea mașinii de vânzare se obține de la Direcția Economică a Primăriei Slatina. ”Art. 2. (1) Persoanele fizice şi persoanele juridice care solicită ocuparea temporară a terenurilor (a unui loc de parcare) aparţinând domeniului public/privat al municipiului Slatina, cu vehicule/autovehicule scoase la vânzare (autoturisme, remorci, monopede, platforme, scutere, autovehicule, altele asemenea), vor depune, înainte de perioada solicitată, la registratura Direcţiei Economice din cadrul aparatului de specialitate al primarului municipiului Slatina o cerere însoţită de următoarele documente: copie acte de identitate solicitant; copie acte de proprietate vehicul/autovehicul; certificat fiscal eliberat de Direcţia Economică din care să rezulte că solicitantulnu figurează cu datorii la bugetul local.”, se arată în noul proiect de hotărâre.

Dacă vechiul regulament prevedea taxe destul de piperate-  5 lei/mp/zi pentru remorci/platforme/scutere/motociclete şi 10 lei/mp/zi pentru autoturisme, iar suprafaţa unui loc de parcare se calcula pentru 12,5mp, proprietarul unui autoturism ar trebui să plătească pentru fiecare zi în care postează menţiunea “de vânzare”o sumă de 125 de lei. Noul regulament va prevede taxe înjumătăţite, conform prevederilor codului fiscal, de 4,5lei/mp/zi.

Amenzile pentru cei care nu plătesc taxa de scoatere la vânzare la primărie se păstrează între 500- 1000 de lei.