Start înscrierilor la primul festival LICĂ MILITARU. Premii mari pentru melodii lăutărești autentice

357

Primul festival organizat de județul Olt în memoria marelui artist popular Lică Militaru își va deschide porțile în orașul natal al artistului, Drăgănești Olt, și va avea anvergură națională, fiind totodată transmis pe postul național de televiziune. Starul înscrierilor a fost dat, preselecția fiind organizată vineri. Organizatorii pun la bătaie pentru cele mai bune voci ale festivalului premii în bani, destul de consistente.

Orice solist vocal sau instrumentist (vioară, fluier, caval, cimpoi, cobză, țambal etc.) cu vârsta cuprinsă între16 și 40 de ani se poate înscrie la prima ediție a Festivalului Național de Folclor „LICĂ MILITARU”, demonstrând astfel că iubește foclorul autentic, așa cum a fost el moștenit din bătrâni. Cântecul vechi bătrânesc și cântece specifice ceremonialului de nuntă (cântecul de ascultare, cântecul miresei, cântecul bradului, hore/cântece de joc) sunt tematicile concursului, promovând astfel acea muncă de culegător de folclor realizată cu migală, pasiune și dragoste de tradiție și păstrarea valorilor neamului de către adevărați interpreți de folclor, printre care se numără și regretatul Lică Militaru, cel care a lăsat moștenire numeroase melodii din alte vremuri de muzică lăutărească și de petrecere, adevărate capodopere de gen. În interpretarea sa aparte, melodii culese din popor precum “Căpitane de județ”, “Un țigan avea o casă” sau “Venind de pe Olt încoa” au depășit granițele Câmpiei Boianului, intrând în circuitul folcloric național ca adevărate tezaure populare.

Organizatorul festivalului- Asociația artistică pentru promovarea tinerilor talente (AAPTT) a dat startul înscrierilor concurenților, anunțând preselecția pentru săptămâna aceasta, pe data de 12 mai, începând cu ora 9.00, în Drăgănești-Olt, la Casa de Cultură „Ileana Constantinescu”. În urma preselecției, vor fi promovați 18 concurenți. Festivalul va fi organizat pe 26 mai, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Olt și al Primăriei Drăgănești-Olt. Acompaniamentul va fi asigurat de către Orchestra “Jidvei România” în colaborare cu Ansamblul “Doina Oltului”.

Recomandarea organizatorilor este ca tinerii concurenți să culeagă și să preia de la bătrânii lăutari piese cu tematica prevăzută de regulamentul concursului. Valoarea muzicală, valoarea textului și ineditul acestor cântece specifice ceremonialului de nuntă vor fi astfel evidențiate. Va fi premiat astfel nu numai talentul interpretativ al piesei, ci va cântări greu și implicarea în a redescoperi și transmite mai departe piese inedite vechi, spre a nu fi uitate. Preşedintele juriului va fi conf. univ. dr. Gabriela Rusu-Păsărin, realizator emisiuni în Grupul operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune.

Premiile vor fi consistente, tocmai pentru a sublinia greutatea unui festival care va pune în valoare talentele tinere, aflate în anii de debut, dar și artiști consacrați, ce vor aduce pe scenă muzica lăutărească veche. Astfel, Marele Premiu va fi de 3000 de lei, premiile I la cele două secțiuni- câte 2500 lei, premiile II- 2000 lei, premiile III- 1500 lei, mențiunile- 1000 lei.

Rapsod de mare valoare a cântecului popular, Lică Militaru a fost și este încă izvor nesecat de cântec românesc, recunoscut de către toți cei care l-au cunoscut și l-au ascultat cântând, ca un talent de excepție al folclorului românesc.