„Oraşul Teilor renaşte şi evoluează spre mai bine, spre un oraş civilizat în care suntem mândri să trăim şi să ne creştem copiii!”

4096

Interviu cu primarul orașului Corabia, Iulică Oane

Orașul lui Ion Oblemenco, cunoscut pentru ruinele capitalei tribului geto-dacic al Sucilor- cetatea Sucidava, dar și pentru portul turistic, a renăscut, tinzând ușor, dar sigur, spre câștigarea statutului de oraș european. După importante proiecte finalizate, care au îndreptat spre cursul firesc o Corabia de mulți ani în derivă, administrația orășenească are multe alte proiecte în plan, unele demarate, care vor schimba în bine viața locuitorilor. Despre proiecte de aducțiune apă și canal, asfaltări, consolidări și reabilitări sediu primărie, spital, unități de învățământ, bază sportivă, dar și despre proiectele de realizare a unui port comercial și a unei unități de procesare a peștelui, ne-a vorbit primarul Iulică Oane, într-un interviu acordat pentru Realitatea Oltului.

– Domnule primar, după mulți ani de derivă, în ce direcție „plutește” acum Corabia? 

– Corabia pluteşte cu siguranţă într-o direcţie bună, investiţiile pe fonduri europene realizate în ultimii patru ani încep să-şi arate utilitatea şi, nu vreau să par subiectiv, dar imaginea oraşului este alta, faţă de acum câţiva ani. Aducţiunea gazelor naturale în oraşul nostru a fost de departe cea mai mare reuşită realizare a noastră. Obţinerea finanţării şi realizarea acestui proiect va duce cu siguranţă oraşul nostru în zona oraşelor europene.  Anul trecut am încheiat toate proiectele pe fonduri europene pe care le-am accesat şi care, alături de proiectele la care ne gândim şi pe care le vom implementa, vor schimba în bine viaţa locuitorilor oraşului nostru.

– Orașul Teilor a început să renască, să evolueze.  Care sunt principalele investiții pe care le aveți în plan anul acesta?

– Dorinţa unui edil este ca localităţile pe care le păstoreşte să fie racordate într-o cât mai mare măsură la utilităţile strict necesare: apă, curent, gaz. Sper că anul acesta să demareze Proiectul de Reabilitare şi extindere a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în Corabia prin Compania de Apă Olt. Noi am introdus apa şi canalizarea în două cartiere importante: Silișteoara şi Celeiu. Proiectul pe care îl are CAO va aduce apă şi canalizare pe toate străzile oraşului, inclusiv cartierele Vârtop şi Tudor Vladimirescu.

Mă preocupă, de asemenea, problema asfaltării drumurilor, de aceea am înaintat proiectul Reabilitare şi modernizare străzi (asfaltare) în tot oraşul Corabia. Proiectul este finanţat de la bugetul de stat şi cuprinde trei etape- în prima etapă se vor moderniza 11,8 km, numai acolo unde avem toate utilităţile.  Prin Ordonanţa 28 avem şi Asfaltarea D.C. 126 – spre cartierul Vârtop, proiect care împreună cu cel al Consiliului Judeţean Olt va uni localităţile Corabia şi Vădăstriţa prin cartierul Vârtop.

Un alt proiect important este Reabilitare, modernizare şi dotare sediu Primăria oraş Corabia.  Este un proiect pe care dorim să-l realizăm prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Sediul primăriei din oraşul nostru este într-o clădire veche de peste 100 de ani şi o reabilitare la această clădire nu a mai fost făcută de peste 30 de ani. Este, totuşi, imaginea noastră şi sper ca această reabilitare să mărească durata de viaţa a unei clădiri monument istoric. Consolidare, reabilitare termică şi eficientizare energetică a Spitalului Corabia este un alt proiect important pe care dorim să-l implementăm, deoarece clădirile spitalului sunt la fel de vechi şi, odată cu introducerea gazului, care a fost realizată, este nevoie şi de o reabilitare termică. Dorim reabilitare, modernizare şi eficientizare energetică şi pentru Școala Virgil Mazilescu, precum şi eficientizare energetică la Colegiul Cuza şi Colegiul Danubius. Avem proiecte şi în plan sportiv: dorim reabilitarea bazei sportive CSS Corabia şi, nu în ultimul rând, dorim să construim  un bazin de înot acoperit.

Proiecte avem, sperăm să fie şi aprobate, apoi să ne apucăm de treabă pentru că, după cum aţi spus şi dumneavoastră, Oraşul Teilor renaşte şi evoluează spre mai bine, spre un oraş civilizat în care suntem mândri să trăim şi să ne creştem copiii.

-După reabilitarea principalei oferte turistice a Corabiei- Cetatea Sucidava, care sunt planurile pentru a pune în valoare această perlă arheologică?

– Cel mai important obiectiv din Orașul Teilor rămâne, fără doar și poate, cetatea Sucidava, care din acest an are o nouă față. După trei ani de lucrări, există un circuit în interiorul sitului arheologic care permite şi persoanelor cu dizabilităţi să viziteze locul. Tot din bani europeni, cetatea a fost împrejmuită, s-a construit un muzeu, s-au pus marcaje noi și o zonă pietonală care face locul accesibil în orice anotimp. Alături de cetatea Sucidava avem şi o serie de obiective turistice pe care dorim să le punem în valoare prin includerea acestora într-o serie de trasee turistice; portul turistic, Casa de Cultură (în reabilitare), Catedrala Sfânta Treime, parcul central, Monumentul Independenţei, respectiv Crucea Eroilor de la Siliștioara.

– Ce oferă portul turistic și de agrement Corabia? 

– Portul turistic Corabia este un nou obiectiv turistic al oraşului nostru, bijuteria oraşului, dacă pot să-i spun aşa. Prin realizarea  acestui proiect ne-am propus valorificarea potenţialului turistic al Dunării şi al oraşului Corabia prin amenajarea zonei portului de aici ca punct de acostare pentru accesul turiştilor pe fluviu. În acest loc, orice cetăţean care deţine un mic vas sau o barcă o poate andoca în tot cursul anului, bărcile sunt păzite şi se află în siguranţă. De aici se pot face plimbări pe Dunăre, există aici şi un hotel care oferă locuri de cazare şi în apropierea portului se vor mai deschide localuri şi spaţii de cazare, deci cred că o vizită la Corabia nu o va regreta nimeni, deoarece avem ce să le oferim turiştilor!

– Este nevoie de o investiție a administrației orășenești într-un port comercial propriu?

– Este aprobat un proiect al APDF Giurgiu – „ Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de transport naval în porturile din afara reţelei TEN-T – Port Corabia  prin Programul Operaţional Sectorial – Transport” şi speram să se obţină cât mai repede finanţarea acestui proiect care este de mare importanţă pentru noi. Din bugetul propriu, Primăria Corabia nu îşi putea permite o asemenea investiţie.

– Ați realizat Bursa de Peşte, unde sunteți asociaţi cu o firmă spaniolă. Pe când și o unitate de procesare a peştelui?

– Bursa de pește s-a realizat cu finanţare integrală prin Programul Operaţional pentru Pescuit. S-au investit 500.000 euro pentru ridicarea construcţiei de aproximativ 800 m.p. şi dotarea cu echipamente şi utilaje: trei maşini de gheaţă, platforme, acvarii, vitrine frigorifice etc.  Procesarea peștelui implică atât prelucrarea primară, respectiv filetarea și înghețarea peștelui proaspăt pentru distribuirea către vânzătorii de pește proaspăt,  cât și prelucrarea secundară în urma căreia rezultă produse din pește refrigerate, congelate sau conserve. Ne gândim în viitor şi la o asemenea investiţie care, cred eu, va necesita fonduri mai mari.

– Corabia se confruntă cu o lipsă acută a locurilor de muncă.  În ce măsură poate deveni realizabilă atragerea de investitori în oraș? 

– Într-adevăr, aceasta este cea mai gravă situaţie cu care se confruntă corabienii şi prioritatea noastră numărul unu este aceea a rezolvării ei, prin oferirea de facilităţi către investitori şi crearea unui cadru propice atragerii acestora. După introducerea gazului metan în oraş, care era o ultimă utilitate care ne lipsea, acum putem să oferim investitorilor toate utilităţile, avem teren, apă curentă, gaz, curent electric. Suntem sprijiniţi în acest demers şi de Consiliul Judeţean Olt care speram să ne trimită investitori de calitate. Să nu uităm în ultimul rând că avem Dunărea aproape şi transportul naval este cel mai ieftin tip de transport.

– Vă mulțumim pentru timpul acordat, vă dorim sănătate și success în tot ceea ce întreprindeți!  

– Vă mulţumesc şi eu. Și pentru că se apropie Paştele, cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinătăţii, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos, doresc să urez tuturor Sărbători fericite şi binecuvântate, cu sănătate, iubire şi multă bucurie!