Voci valoroase, premiate pe măsură la Caracal

144

Speranțele de păstrare și promovare a muzicii populare românești vor fi premiate la Caracal, în cadrul unui festival dedicat vocilor și instrumentiștilor tineri, categoriile 12- 18 ani.

Primăria Caracal, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt și Centrul Cultural Municipal Caracal vor organiza în perioada 20- 21 aprilie Festivalul de Folclor „De dor de primăvară”- concurs de interpretare ce e adresează elevilor cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani. Potrivit organizatorilor, concursul îşi propune descoperirea şi promovarea soliştilor vocali şi instrumentişti de muzică populară care provin din rândul copiilor şi tinerilor, descoperirea şi punerea în valoare a doinelor şi cântecelor populare autentice şi urmăreşte încurajarea, stimularea şi promovarea tinerelor talente, stârnirea interesului acestora în culegerea de folclor şi deprinderea cu arta spectacolului, promovarea instrumentelor tradiţionale, însuşirea portului popular din zona pe care o reprezintă pentru promovarea acestora şi, nu în ultimul rând, antrenarea laureaţilor festivalului în alte manifestări folclorice interjudeţene, naţionale şi internaţionale.

Concursul de interpretare este structurat pe două secţiuni: solist vocal şi solist instrumentist de muzică populară. Probele din concurs, atât pentru solist vocal cât şi pentru solist instrumentist, constau în interpretarea a două piese de muzică populară la alegerea concurentului, astfel: o piesă fără acompaniament (doină sau baladă), cea de-a doua piesă cu acompaniament. În mod obligatoriu, concurenţii vor interpreta melodii populare specifice zonei folclorice din care provin şi se vor prezenta în costume populare cât mai autentice. Pentru soliştii instrumentişti sunt admise în concurs numai instrumente tradiţionale. Taxa de înscriere în concurs este 30 lei. Suma rezultată din taxa de înscriere se va constitui într-un premiu de popularitate.

Preselecţia va avea loc în data de 20 aprilie, ora 10.00, la Teatrul Naţional din Caracal. În urma preselecţiei, toţi concurenţii admişi vor evolua în ziua de 20 aprilie, iar în ziua de 21 aprilie va avea loc festivitatea de premiere şi gala laureaţilor. Acompaniamentul este asigurat de orchestra Centrului Cultural Municipal Caracal.

Premii în bani

Juriul, alcătuit din specialişti ai genului, va atribui diplome şi premii în bani. Pentru Trofeul Festivalului, premiul acordat de organizatori este de 1.200 lei, la fiecare secțiune premiile fiind de 900 lei- Premiul I, 700 lei- II, 500 lei – III, 300 lei – mențiune. Premiul special al juriului va fi de  500 lei, iar Premiul de popularitate 400 lei.