Trecem la ORA de VARĂ. Cum ne afectează sănătatea

151

În acest sfârșit de săptămână, trecem la ora de vară, iar ceasurile se vor da înainte cu o oră. Ziua de duminică, 27 martie, va fi cea mai scurtă zi din an.

Oltenii, la fel ca orice român sau european, vor dormi mai puțin cu o oră sâmbătă noaptea. Trecerea la ora de vară se face în ultima duminică din luna martie a fiecărui an, iar în acest an va avea loc în data de 26 martie. Astfel, în noapte de 25 spre 26 martie, ora 03.00 va deveni ora 04.00, iar ziua de duminică va avea 23 de ore în loc de 24.

Oră schimbată în toată UE

România nu este singura țară care trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte în acelaşi timp în toate ţările Uniunii Europene. Prima ţară care a adoptat ora de vară a fost Germania, pe 30 aprilie 1916. Au urmat Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. În ţara noastră ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932. Până acum, 70 de ţări au introdus ora de vară.

Atenționări medicale

Dacă pentru mulți dintre noi trecerea la ora de vară înseamnă o oră de somn mai puțin, sunt însă și persoane cărora le este afectată starea de sănătate. Potrivit medicilor, această schimbare accentuează depresiile şi îi afectează pe cei cu vulnerabilităţi psihoemoţionale, iar somnul redus duce la stres și la posibile variații ale tensiunii arteriale, insomnie, somnolenţă, astenie, apatie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij.

Medicii spun că timp de 3 zile de la trecerea la oră de vară creşte riscul de infarct cu 5-10%, în special la persoanele tinere, active profesional și recomandă introducerea în alimenţatie a produselor care furnizează organismului vitamine, minerale şi alţi nutrienţi esenţiali: legumele, verdeţurile şi fructele.