Mulți surzi ar putea auzi

177

În fiecare an, circa 600 de de copii se nasc în România cu probleme de auz care, dacă nu sunt operați la timp, nu mai pot fi salvați. Numărul lor este unul estimativ, bazat doar pe numărul celor care au ajuns la medic, în situația în care doar în 17 din cele 160 de maternități din țară se face screening auditiv. Oltul așteaptă să fie inclus pe listă odată cu extinderea Programului național pentru testarea auditivă.

Cu un sistem în care doar o zecime dintre maternitățile românești efectuează testare auditivă, iar de cele mai multe ori părinții nu-și permit să se plimbe cu copiii la evaluări în centre mari sau să suporte costurile unor operații, în lipsa unui registru național, nici măcar nu se știe exact  câte persoane cu hipoacuzie avem în România. Deși diagnosticarea târzie a problemelor de auz le reduce copiilor șansa la o viață normală, puține sunt însă spitalele care au aparatura necesară depistării încă de la naștere a problemelor de auz. Iar Oltul nu face parte din această categorie.

“Nu suntem în acest program. Este un număr restrâns de clinici unde se face screening auditiv. Discuții pentru extinderea programului sunt la Ministerul Sănătății de mai mulți ani. Și Spitalului Județean Slatina i s-a solicitat de la minister să trimită o situație pentru anul trecut. Am informat ministerul privind dotarea noastră, capacitatea, numărul de medici, rămâne să vedem. Ar fi bine dacă ar fi dotate toate centrele județene cu resurse, nu toate spitalele. Eu sunt de părere că mai bine centre de excelență decât să disipăm resursele în zone unde nu le putem acoperi”, ne-a declarat Cătălin Pătru, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Slatina.

Sute de surzi

Oltul are, potrivit datelor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Olt, 707 persoane încadrate în grad de handicap cu probleme de auz. Dintre acestea, 639 sunt adulți și 68 copii. Pentru multe dintre aceste persoane, depistarea la naștere a problemelor i-ar fi făcut ca acum să aibă o viață normală, în care sunetele să fie auzite clar.

“Noi avem în asociație doar persoane mature. Dacă nu este cazul unei moșteniri de la părinți, situație în care nu se poate interveni medical, auzul se poate recupera în primii ani de viață. Dacă părinții sunt auzitori, le este greu să accepte faptul că nu aud copiii, așa că de obicei merg la medic. Însă ar fi util un centru de depistare și la noi în județ. Sunt drumuri multe de făcut la București sau în alte centre mari până se stabilește diagnosticul, până se fac intervențiile, iar părinții nu-și permit să facă aceste drumuri. La aceste costuri se adaugă cele ale intervențiilor”, spune Doina Savin, președintele Asociației Surzilor- filiala Slatina.

Aparate de screening în toată țara

“Fiecare persoană testată auditiv va fi inclusă într-un registru electronic național de screening auditiv astfel încât, de acum încolo, să avem o evidență foarte clară a persoanelor hipoacuzice. Suntem bucuroși să anunțăm că lansăm acest registru electronic național de screening chiar astăzi, realizat cu sprijinul GovITHub. Registrul funcționează în cadrul unui program pilot, în care am inclus trei maternități: Polizu, Filantropia și Pantelimon. În cursul anului viitor conținutul acestui registru va fi extins cu datele noi strânse de la toate centrele din țară, unde vom avea cele 335 de aparate de screening audio. Rezultatul va fi că, în aproximativ un an, acest registru va deveni funcțional. Noi vom putea ști în sfârșit câte persoane cu hipoacuzie avem în România”, a declarat la finele anului trecut ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Potrivit acestui program, de anul acesta ar urma ca toți copiii născuți în România în spitalele din sistemul public să fie testați auditiv încă din maternitate, prin extinderea programului de screening auditiv la nivel național. Numai că, așa cum se întâmplă în România, programul s-a blocat de două luni, după ce s-a încheiat licitația pentru cumpărarea aparaturii.

Programul Ministerului Sănătăți mai include și învățământul superior în audiologie, pentru formarea unor specialiști.