Oltul, județ artistic. Mii de copii din țară se-ntrec la concursuri și festivaluri organizate în județul nostru

451

Oltul nu va găzdui anul acesta nicio olimpiadă internațională sau națională, însă punctează la capitolul concursuri, în mare parte artistice. Mii de copii din alte județe ale țării sunt așteptați până la finele anului școlar să-și demonstreze aptitudinile sau talentul, fie în Slatina, fie în alte localități ale județului.

Cu finanțare de la Ministerul Educației sau fără finanțare, cu caracter internațional, național sau regional/interjudețean, Oltul găzduiește în acest an școlar numeroase concursuri, competiții sportive și festivaluri, la care sunt așteptați să participe mii de copii din mai multe județe ale țării sau chiar din afara granițelor. Slatina, Caracal, Corabia, Balș, Potcoava, la care se adaugă și câteva comune vor fi localitățile organizatoare. Palatul Copiilor “Adrian Băran”Slatina rămâne lider în ceea ce privește numărul concursurilor, dar și ca adresabilitate, adunând ca în fiecare an în capitala județului numeroși copii talentați.

Ministerul Educației a dat publicității la finele săptămânii trecute calendarul tuturor activităților școlare, artistice și sportive organizate pe parcursul acestui an școlar. Deși anul acesta Oltul nu va găzdui faze naționale sau internaționale ale olimpiadelor sau concursurilor pe discipline școlare, este bogat mai ales în ceea ce privește latura artistică a elevilor, activități culturale.

Astfel, cu participare internațională sunt anunțate Concursul de Fit Kid Gimnastică- Slatina și Festivalul artelor Marius Bunescu- Caracal. La acestea, se adaugă zeci de concursuri, festivaluri și competiții naționale și regionale.

Gazde pentru cinci etape naționale

Cuprinse în calendarul activităților educative naționale finanțate de MEN, Slatina va găzdui două concursuri naționale: în iulie Crează-ți mediul- organizată de MEN și Fundația Concept, iar în ianuarie- august Caravana folclorului pentru copii și tineri din România- organizatori MENCS și Palatul Copiilor Slatina. Fazele naționale ale unor concursuri naționale fără finanțare de la ministerul de resort vor fi găzduite la Slatina- 1 aprilie “Micul școlar” (P- IV), 3 iunie la Vișina “Știu, vreau să știu, am învățat”și în iunie la Slatina Festivalul interdisciplinar “Copilăria- un univers magic”(I- XII), la limba și literatura română, limba franceză și limba engleză.

Patru concursuri regionale/interjudețene fără finanțare de la ministerul de resort vor fi organizate în iunie la Slatina: de limba și literatura română “Splendorile copilăriei”, “Welcome to Fairyland”, de biologie “Medicii de mâine”și de teatru francofon cls.III- XII.

Folclorul și artele plastice, la loc de cinste

Că micuții olteni sunt deosebit de talentați au demostrat-o în repetate rânduri. Folclorul și tradițiile oltenești, dar și dansul sau pictura, sunt pe mâini bune, generațiile mici fiind la înălțime în orice competiție. Iar meritul le revine și unităților de învățământ sau palatele și cluburile elevilor implicate în organizarea a numeroase activități. Și anul acesta, Oltul va fi capitala călușului, capitala folclorului, capitala dansului și a muzicii ușoare și populare, a artelor plastice, sute de copii din toată țara venind aici să-și arate talentul. Astfel, activitățile educative cu caracater național organizate în județ nu vor fi puține nici anul acesta: Festivalul internațional al artelor Marius Bunescu- Caracal, Concursul național de fotografie pentru elevi ROGVAIV- Slatina, Concursul național de muzică ușoară și dans modern Stelele Olteniei- Slatina, Concursul național pentru copii Călușul Românesc- Slatina,  Concursul național de folclor pentru copii și tineret Floare de Tei- Corabia, Concursul Național de creații literare- Caracal, Festivalul național de teatru școlar Niște Țărani- Văleni, Concursul internațional de Fit Kid Gimnastică- Slatina, Concursul de creații plastice și literare- Potcoava.

Numeroase vor fi în acest an și activitățile educative regionale și interjudețene în domeniile cultural, sportiv, științific sau tehnic. Astfel, Oltul va găzdui 17 concursuri artistice de creații plastice, pictură, desene, fotografie la Slatina, Balș, Caracal, Pîrșcoveni, Izbiceni, Fălcoiu, Mărgineni-Slobozia; două proiecte educative de Culturi și civilizații la Cilieni și Slatina; concursuri de tradiții, obiceiuri, folclor, cusături la Potcoava, Slatina, Caracal, Balș, Vulpeni, Corabia și Bircii; de creații literare și plastice la Balș, Sîmburești, Slatina și Braneț- Bîrza; de muzică la Slatina și Caracal; 5 concursuri de teatru la Corabia, Slatina și Vulpeni; 6 concursuri de educație și protecția mediului la Bircii -Scornicești, Slatina, Braneț și Potcoava; 5 concursuri de educație civică, voluntariat și proiecte caritabile la Slatina, Mărgineni- Slobozia şi Caracal; 2 competiții de fotbal și rugby-tag organizate de Palatul Copiilor Slatina; două concursuri de informatică aplicată și desene pe calcultor și prezentări Power Point la Slatina, precum și două concursuri din domeniul tehnic organizate de Palatul Copiilor Slatina.

Sportivi de mici

Nici competiţiile sportive găzduite de olteni nu vor fi puţine. În calendarul competiţiilor sportive şcolare naţionale au fost stabilite în Olt la handbal feminin cls. IX+XIII atât etapele de zone din martie- aprilie, cât şi etapa finală 4- 7 mai. Vom fi judeţ organizator al etapelor pe zonă la minifotbal mixt învăţământ primar, oină fete la gimnaziu şi handbal feminin la învăţământ liceal. De asemenea, la etapele regionale pentru unităţile de învăţământ gimnazial: 1- 28 aprilie la fotbal băieţi, 6 – 9 aprilie la handbal fete şi tot în aprilie la tenis de masă băieţi şi fete.