Preşedintele Iohannis s-a răzgândit. El renunţă la graţiere şi a declanşat procedura pentru referendum

160
Iohannis vre un referendum pe o temă surpriză

Președintele României, Klaus Iohannis, a declanşat în această dimineaţă, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional. Şeful statului vrea să afle prin consultarea populară care este voinţa românilor nu cu privire la graţiere, aşa cum se aştepta toată lumea, ci cu privire la continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.

În acest sens, Președintele României a transmis o scrisoare președinților celor două Camere solicitând consultarea Parlamentului cu privire la problema sus menționată. O informare cu rpivire la dorinţa sa a trimis preşedintele şi prim-ministrului României, Sorin Mihai Grindeanu.

Iată mai jos care este conţinutul scrisorii trimise de Iohannis preşedinţilor celor două Camere.

Stimate Domnule Preşedinte al Senatului,
Stimate Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,

În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional:

  • Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.

Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată.

Cu întreaga considerație,

Președintele României,

KLAUS WERNER IOHANNIS

Augustin Zegrean, fostul președintele al Curții Constituționale, afirmă că președintele Iohannis ar fi împiedicat de Constituție să convoace un referendum pe tema amnistiei și grațierii. Într-o primă reacție la cald, fostul șef CCR explică situația într-o declarație pentru stiripesurse.ro.

Uitați-vă în Constituție, la articolul 90, unde spune că președintele poate să cheme poporul la referendum. Mai este un text în Constituție unde vorbește despre inițiativa populară de legiferare, unde spune că nu poate fi adoptată o inițiativă populară în domeniul grațierii și a amnistiei”, a declarat Augustin Zegrean.

„Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional”, se arată în articolul 90 din Constituție.