Astăzi se împlinesc 158 de ani de la primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar. Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 reprezintă Unirea Principatelor Române sau ”Unirea Mică”. Victoria înaintașilor a fost cinstită în urmă cu 11 ani la Slatina prin stabilirea unui record mondial- cea mai mare Horă a Unirii.
Zi de sărbătoare națională, când tot românul sărbătorește prin nemuncă ziua în care s-a născut România. Unirea Principatelor Române a fost primul pas pe calea constituirii statului național unitar român, după ce Alexandru Ioan Cuza a fost ales la 5/17 ianuarie 1859 domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie/5 februarie și domn al Munteniei. Țelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins la 1 decembrie 1918, când a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.
Ziua de 24 ianuarie a fost declarată zi de sărbătoare legală în 2014. În această zi, autoritățile administrației publice organizează diverse manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.
Inima Oltului aniversează astăzi, ca tot românul, Mica Unire, autortitățile organizând un ceremonial militaro-religios, cu depunere de coroane, la Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Între orele 11:00-12:00 se vor susţine momente artistice dedicate Zilei Unirii de către Ansamblul Profesionist „Doina Oltului” şi se va juca hora Unirii de cei prezenţi la manifestări.
Slatina, o horă record
Nu trebuie uitat că Slatina a stabilit cu prilejul celebrării Zilei Unirii un record mondial. Pe 24 ianuarie 2006, peste 15.000 de persoane s-au prins la Slatina în cea mai mare horă a unirii. Guinness World Records a confirmat recordul, hora de la Slatina fiind menţionată acum în documentele oficiale cu 13.828 de participanţi- numărul ecusoanelor pe care le-a confecționat primăria, care nu se aștepta la un aflux atât de mare de persoane.