La mulţi ani, Slatina! La mulţi ani, slătineni!

466
La mulţi ani, Slatina!, La mulţi ani, slătineni!

Slatina a împlinit astăzi 649 de ani de la prima atestare documentară. Numele municipiului nostru apare pentru prima dată într-un act semnat, la începutul anului 1368, de Vladislav I Vlaicu prin care-i scutea de vamă pe toţi negustorii braşoveni care treceau Oltul, la Slatina.

De-a lungul istoriei, numele Slatinei a fost pomenit în momente importante. Astfel, documentele reliefează faptul că, în vara lui 1522, Radu de la Afumaţi a repurtat o victorie importantă împotriva turcilor chiar pe meleagurile municipiului, iar trei secole mai târziu, în timpul Revoluţiei de la 1821, pandurul Tudor Vladimirescu, în timp ce venea dinspre Craiova, s-a întâlnit aici cu haiducul Iancu Jianu care plecase din Caracal să-i ajute pe revoluţionari.

La renumele localităţii au contribuit o serie de personalităţi, născute sau asimilate, care s-au remarcat în activitatea profesională, indiferent de domeniul în care activau, fie că era vorba de ştiinţă, cultură sau educaţie. De la PS Aurelian, important om politic, ce a deţinut numeroase funcţii guvernamentale, inclusiv pe cea de premier, la poetul şi prozatorul Ion Minulescu, important reprezentant al Simbolismului românesc  sau Eugen Ionescu, protagonist al teatrului absurd, acestea au făcut cunoscut numele municipiului nostru nu doar în ţară ci şi în lume.

În timp, micul târg s-a dezvoltat şi a căpătat valenţe economice importante, pentru zona de sud a ţării. Apogeul dezvoltării a fost atins în vremea comunismului, când au fost construite marile intreprinderi în care şi-au găsit un loc de muncă mare parte dintre locuitori. Concomitent, s-au construit şi cartierele muncitoreşti care au contrastat cu imobilele de la început de secol XX.

Astăzi, Slatina continuă să fie un oraş dezvoltat, cu un venit pe cap de locuitor peste media pe ţară. O contribuţie importantă la dezvotarea economică a municipiului au avut-o, pe lângă autorităţile locale care au ştiut să-i ţină ,,acasă” pe investitori, dar şi oamenii care şi-au făcut datorita, fiecare în parte.

Acum este rândul nostru să ducem mai departe oraşul pe care l-am primit şi să contribuim la dezvoltarea lui, fiecare după puterea şi priceperea noastră. Avem această obligaţie pentru copiii noştri care, ca şi noi, trebuie să se simtă bine în acest oraş şi să fie mândri că locuiesc în Slatina.

La mulţi ani, Slatina ! La mulţi ani, slătineni!