Teatrul Național din Beijing a aniversat 90 de ani cu călușarii olteni

221

La împlinirea a nouă decenii de existență, Teatrul Mare Național din Beijing a avut drept invitat de onoare Ansamblul Profesionist pentru Promovarea Culturii Tradiționale “Doina Oltului”. Oltenii au cântat și au dansat pentru chinezi timp de mai bine de o săptămână.

“Hălăișa!” a răsunat în capitala Chinei, călușarii olteni bătând pintenii și făcând să se zguduie scenele din Beijing și Hefei. Dansul magic aflat în patrimoniul cultural imaterial al umanității UNESCO i-a fascinat și pe chinezi, iar cei care l-au prezentat au fost unii dintre cei mai buni dansatori profesioniști ai României/ dansatorii de la Ansamblul Profesionist Doina Oltului. După succesul înregistrat în vară de rapsodul popular Ion Creșeanu, director al Ansamblului Doina O|ltului, care a susținut un turneu în China împreună cu tarafurile Ghercești și Morunglav, Institutul Cultural Român a lansat invitația de revenire a artiștilor olteni care să susțină spectacole pentru comunitatea românească din China, dar și pentru chinezii interesați de cultura altor state. Astfel, Ansamblului Profesionist „Doina Oltului”, reprezentat de maestrul Ion Creţeanu, interpreta Ileana Lăceanu și dansatori coordonați de către coregraful iliuță Brăileanu, au efectuat în perioafda 19 -27 decembrie un turneu de nouă zile, la invitaţia ICR- filiala Beijing.
Invitația a venit cu ocazia aniversării a 90 de ani de existență a Teatrului Mare din Beijing. Oltenii au susținut spectacolul de cântec şi dans tradiţional românesc „Căluşul şi dansul bărbătesc românesc”, la Academia de Dans din Beijing, la National Centre for Performing Arts- Blossom Hall, la Centrul de Arte din Hefei şi la Teatrul Naţional din Hefei.