Pentru cine și ce măriri de salarii cer sindicatele

46

În această dimineață, reprezentanții sindicatelor și ai patronatelor au început la Direcția Dialog Social a Ministerului Muncii negocierile pe tema valorii salariului minim pentru 2017.

Executivul vrea o înghețare a salariului minim arătând că proiecția Guvernului pentru legea de salarizare unitară, la nivel de principii, este că salariul minim ar trebui să crească până în 2022 la 1.625 de lei.

“Partea sindicală a ridicat problema creșterii cu 200 de lei, adică de la 1.250 de lei (în prezent — n.r.) să fie 1.450 de lei, de la 1 ianuarie 2017. La propunerea unei părți a angajatorilor de a aplica acest lucru tot de la 1 mai anul viitor, le-am arătat că ar trebui ca, în momentul respectiv, să creștem de la 1.450 de lei, la 1.550 de lei și că este preferabil să se aplice de la 1 ianuarie. Mai există o variantă, de a avea o creștere mai mică (a salariului minim — n.r.) cu o creștere a deductibilității în sistem, astfel ca pe net să se ajungă la aceeași valoare ca în structura actuală. “, a afirmat președintele Confederației Naționale Sindicale “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu.

Cele două părți se vor reîntâlni pentru o nouă rundă de discuții săptămâna viitoare. Pe 14 decembrie este așteptată hotărârea de Guvern cu salariul minim garantat în plată pentru anul 2017